Κτήμα Κυρ- Γιάννη

Κτήμα Κυρ- Γιάννη

Η εταιρεία ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη. Με βασικές περιοχές έμφασης τη Νάουσα και το Αμύνταιο, στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, η οινοποιία συνεχίζει μια μακρά οικογενειακή παράδοση εστιάζοντας στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, με αυθεντικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα ελκυστικά για το σύγχρονο καταναλωτή.  

Σήμερα, η ομάδα της Κυρ-Γιάννη, υπό την καθοδήγηση του Στέλλιου Μπουτάρη, γιου του Γιάννη, ετοιμάζει με όραμα την επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμό στην παράδοση και  εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

Οι δραστηριότητες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη βασίζονται στο σύνολο τους στην εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης καλλιέργειας. Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση διαχείρισης, η οποία προκύπτει από την πρόθεση για σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος ως πολύτιμου συστατικού στοιχείου ενός πολιτισμού που σήμερα απειλείται. Η ολοκληρωμένη καλλιέργεια, παράλληλα, διασφαλίζει υψηλή ποιότητα στα προϊόντα που παράγονται στο Κτήμα. Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης καλλιέργειας ξεκίνησε το 2004, πιστοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων AGROCERT και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Βασικός άξονας της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη, η οποία χαρακτηρίζει όλα τα στάδια της παραγωγής, από το αμπέλι ως την τελική εμφιάλωση, είναι η επιλογή: Κάθε κομμάτι των αμπελιών τρυγιέται ξεχωριστά, δυο ή τρεις φορές, ανάλογα με τη φαινολική ωρίμανση των καρπών. Τα σταφύλια οδηγούνται στη συνέχεια στην τράπεζα διαλογής για την τελική διαλογή. Από το 2009, έχει μάλιστα προστεθεί μία δεύτερη τράπεζα διαλογής μετά την αποβοστρύχωση, που επιτρέπει την επιλογή της πρώτης ύλης ρόγα-ρόγα. Ανάλογη επιλογή γίνεται και στα τελικά στάδια της παραγωγής στο οινοποιείο, τόσο στη φάση της ζύμωσης -σε δεξαμενές- όσο και ωρίμανσης –σε βαρέλια- του κρασιού. Στο Κτήμα Κυρ Γιάννη γίνεται, επίσης, συνεχής πειραματική εργασία πάνω στις ιδιότητες του βαρελιού που χρησιμοποιείται στην οινοποίηση (προέλευση, χωρητικότητα, κάψιμο, μέγεθος πόρων) και την επίδρασή του πάνω στο κρασί. Βασικός στόχος παραμένει πάντοτε η δημιουργία κρασιών με πολυδιάστατο και ιδιαίτερο χαρακτήρα: Πλούτος αλλά και αρωματική φινέτσα, οξύτητα που προσδίδει κομψότητα και δυνατότητα παλαίωσης, ισορροπία στο στόμα και ευκολία συνδυασμού με ποικίλα εδέσματα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του στυλ των κρασιών Κυρ-Γιάννη, που συνιστούν μια ελκυστική πρόταση απόλαυσης για το σύγχρονο καταναλωτή. 

 «Τα καλά κρασιά φτιάχνονται στο οινοποιείο και τα μεγάλα στο αμπέλι», σημειώνει ο Στέλλιος Μπουτάρης, ο οποίος θεωρεί ότι μέσα στην επόμενη πενταετία το Κτήμα Κυρ- Γιάννη θα δώσει δείγματα της πραγματικής δυναμικής του, με τη χρήση των καρπών των νέων αμπελιών και την αξιοποίηση της γνώσης που έχει χτιστεί μέσα από την πολύχρονη έρευνα πάνω στο αμπέλι και το κρασί (η Νάουσα είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα όπου εφαρμόστηκε πρόγραμμα κλωνικής επιλογής). «Όραμά μας είναι η ανάδειξη του δυναμικού του Ελληνικού –και ιδιαίτερα μάλιστα του Μακεδονικού- αμπελώνα καθώς και η σταδιακή μας καθιέρωση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη βασική μας αρχή είναι ότι η καινοτομία δημιουργεί παράδοση! Με έμφαση στις γηγενείς μας ποικιλίες, στους σύγχρονους τρόπους οινοποίησης, στην επαγγελματική προσέγγιση και στα κρασιά που προσφέρουν μια ελκυστική πρόταση απόλαυσης στο σύγχρονο καταναλωτή πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας» συμπληρώνει ο Στέλλιος Μπουτάρης. Σ’ αυτή τη λογική, η νέα γενιά κρασιών Κυρ-Γιάννη με βάση το Ξινόμαυρο, η οποία σχεδιάζεται ήδη, αναμένεται να αποτελέσει μοχλό για τη μελλοντική ανάπτυξη και την καθιέρωση της οινοποιίας και σε διεθνές επίπεδο.  

Πλέγμα Λίστα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2

Πλέγμα Λίστα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2