Αμύνταιο

Αμύνταιο

Η ζώνη του ΠΟΠ Αμύνταιο (θεσπίστηκε το 1972) εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, κυρίως στο οροπέδιο της περιοχής Αμυνταίου (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμων, Κλειδί, Ξινό Νερό, Πέτρες, Ροδώνας, Φανός), στις περιοχές Αετού (Αετός, Αγραπιδιές, Ανάργυροι, Πεδινό) Φιλώτα (Αντίγονος, Βέγορα, Λεβαία – πρώην Λακκιά, Μανιάκι) και Βαρικού (Βαρικό), σε υψόμετρα από 570 έως 750μ. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τα 3 Β, δηλαδή τα βουνά Βέρμιο (2052μ.), Βίτσι (2128μ.) και Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν, 2554μ.) και στη διαμόρφωσή του δεσπόζουν 2 λίμνες: στο ΒΑ άκρο του η μεγαλύτερη, η Βεγορίτιδα, που η μισή της επιφάνεια ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας και δυτικά της, στο μέσο περίπου του οροπεδίου, η μικρότερη, η λίμνη Πετρών. Χαρακτηριστικό της ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιοείναι το αμμώδες έδαφος, που έχει ως αποτέλεσμα πολλά αυτόριζα φυτά μεγάλης σχετικώς ηλικίας.

Η ζώνη του ΠΟΠ Αμύνταιο είναι η βορειότερη και με το μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο (615μ.) από τις 4 ζώνες οίνων ΠΟΠ, στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία ξινόμαυρο (οι ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Ραψάνη είναι οι άλλες 3). Ξινόμαυρο-Αμύνταιο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα, τόσο για την παραγωγή ερυθρών κρασιών, όσο και ροζέ, λόγω του ιδιαίτερου μεσοκλίματος του οροπεδίου του Αμυνταίου, που ευνοεί την παραγωγή αυτού του τύπου κρασιών. Πράγματι, αυτοί οι τύποι κρασιών επικρατούν (ποσοτικά) στη συνολική παραγωγή της περιοχής. Εξάλλου, πρόκειται για το μόνο ερυθρωπό (ροζέ) οίνο ΠΟΠ που έχει η Ελλάδα. Ταυτοχρόνως είναι και ένας από τους 2 αφρώδεις ΠΟΠ (ο άλλος είναι ο ΠΟΠ Ζίτσα). Εντός της ζώνης δραστηριοποιούνται 7 οινοποιεία που παράγουν οίνους ΠΟΠ Αμύνταιο.

Ποικιλία

Ξινόμαυρο 100%

Τύποι κρασιών

 • Ροζέ ξηρός
 • Ροζέ ημίξηρος
 • Ροζέ ημίγλυκος
 • Ροζέ ξηρός αφρώδης
 • Ροζέ ημίξηρος αφρώδης
 • Ερυθρός ξηρός
 • Ερυθρός ημίξηρος
 • Ερυθρός ημίγλυκος

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 1. Πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής. Ένα απο τα κα&lam...

 2. -3% Λευκό Γράμμα, Μπουτάρη Οινοποιητική

  Το νέο Λευκό Boutari!

 3. Γοητευτικό αφρώδες κρασί ιδανικό ως απεριτίφ αλλα και συνοδεία finger food. Ιδανικό να προσθέσει λάμψη στις στιγμές σας!
 4. -30% Τέσσερις Λίμνες, Κτήμα Κυρ Γιάννη Τέσσερις Λίμνες, Κτήμα Κυρ Γιάννη

  Κομψό στη μύτη, με πλούσιο στόμα και ευχάριστ&...

 5. -25% L' esprit du lac, Κτήμα Κυρ- Γιάννη L' esprit du lac, Κτήμα Κυρ- Γιάννη

  Το πνεύμα της λίμνης, στην οποία πάνω αντικατ&omicron...

 6. Αρωματική έκδοχή της ποικιλίας για σύντομη κατανάλωση
 7. -11% Ξινόμαυρο Single Vineyard Σκαντζόχοιρος, Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Single Vineyard Σκαντζόχοιρος, Κτήμα Άλφα

  Πολύπλοκο στην μύτη με ήπια αίσθηση στο στόμ&alph...

 8. -3% Τέσσερις Λίμνες, Κτήμα Κυρ Γιάννη Τέσσερις Λίμνες, Κτήμα Κυρ Γιάννη

  Κομψό στη μύτη, με πλούσιο στόμα και ευχάριστ&...

 9. Ένα περιορισμένης κυκλοφορίας κρασί με συλλεκτική αξία από το κτήμα Κυρ-Γιάννη για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!!

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4