WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Αχνο κίτρινο με πράσινες αποχρώσεις. Στην μύτη διακρίνονται αρώματα εσπεριδοειδών με το λεμόνι, το γκρειπφρουτ, το νεράντζι να ξεχωρίζουν. Γεμάτο στο στόμα με τραγανή οξύτητα, μεταλική αίσθηση και ευχάριστη δροσιστική επίγευση.
- Παραγωγός
- Αμπελώνες Ζαχαριά
- Χρώμα
- Λευκός
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ελλάδα
- Περιοχή Προέλευσης
- Πελοπόννησος
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- 3-5 Χρόνια
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Πώμα
- Φελλός
- Γλυκύτητα
- Ξηρός
- Ποικιλίες
- Ασύρτικο
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Λευκά 7-11°C
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- Θαλασσινά και παρασκευές πάστας και ριζότου με θαλασσινά, σούσι
Αμπελώνες Ζαχαριά
Η εταιρεία «Αμπελώνες Ζαχαριά» – ΟΙΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οινοποιίες της περιοχής της Νεμέας, αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα. H ευρεία γκάμα των προϊόντων της, με περισσότερες από 15 ετικέτες, καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα των απαιτήσεων του σύγχρονου καταναλωτή, ενώ οι συνεχείς διακρίσεις των κρασιών της τα τελευταία έτη, σε μεγάλους και καθιερωμένους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, την κατατάσσουν σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δυνάμεις του οινικού κλάδου. Αν και στον χώρο του εμφιαλωμένου άρχισε να δραστηριοποιείται μόλις το 2002, εντούτοις η οινική ιστορία της εταιρείας φτάνει πολλά χρόνια πίσω στον χρόνο.
|
Καταρχάς, το οινοποιείο της εταιρείας είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο ιδιωτικό οινοποιείο της περιοχής της Νεμέας, το οποίο και βρίσκεται σε συνεχή παραγωγική λειτουργία από το 1960. Χτισμένο σε διάφορες φάσεις, με κυριότερους σταθμούς το 1960, όπου χτίσθηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις, το 1973 όπου ολοκληρώθηκε το σύνολο του οινοποιείου με τις τότε τελειότερες γαλλικές προδιαγραφές, εισάγοντας την κυριότερη γαλλική τεχνογνωσία στη Νεμέα, και τέλος το 2004, όπου ολοκληρώθηκε από την οικογένεια Ζαχαριά ο πλήρης εκσυγχρονισμός του. Σήμερα το οινοποιείο συνδυάζει μοναδικά την παράδοση, με τις γαλλικού τύπου τσιμεντένιες δεξαμενές, αλλά και την τεχνολογία αιχμής, με αυτόματους ανοξείδωτες οινοποιητές, πνευματικά πιεστήρια, φίλτρο εφαπτομενικής διήθησης, και ό,τι πιο σύγχρονο απαιτεί η σύγχρονη οινολογία. |
Επιπρόσθετα, ο Ηλίας Ζαχαριάς, ο οινοποιός, ο άνθρωπος που δημιούργησε την εταιρεία έχει ήδη κλείσει 35 έτη συνεχούς προσφοράς στο νεμεάτικο αμπελώνα και στο κρασί του. Απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, αλλά κυρίως με έντονη τη διάθεση για προσφορά στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, προσφέρει αδιαλείπτως τις υπηρεσίες του ως γεωπόνος στη Νεμέα και στα σταφύλια της από το 1974. Όλα αυτά τα χρόνια, όντας πάντα δίπλα στο πλευρό των αγροτών συνετέλεσε τα μέγιστα για την ποιοτική αναβάθμιση του σταφυλιού της Νεμέας, ώστε το αγιωργίτικο κρασί να βγει από την αφάνεια και να κατακτήσει την θέση που του αξίζει.
|
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της εταιρείας, πέρα από τις εγκαταστάσεις και τους ανθρώπους της, αποτελεί το σπουδαίο χώμα της Νεμέας, και πιο συγκεκριμένα οι αμπελώνες της οικογένειας Ζαχαριά, που εκτείνονται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων, με τους πιο παλαιούς να ξεπερνούν ήδη την ηλικία των 40 ετών. Οι αμπελώνες βρίσκονται επικεντρωμένοι κυρίως στις πλαγιές γύρω από το χωριό Λεόντιο και φιλοξενούν σήμερα 12 ποικιλίες αμπέλου με μικρές στρεμματικές αποδόσεις και με αυστηρή εφαρμογή πιστοποιημένου, σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2, ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Όσον αφορά στο μέλλον, τα σχέδια είναι πολλά… Το ‘πάντρεμα’ όμως της γης με την οινολογία, πράγμα που αποτελεί και την πεμπτουσία της ιστορίας των Αμπελώνων Ζαχαριά, παραμένει ο μόνος δρόμος για την παραγωγή οίνων υψηλών απαιτήσεων. Η πίστη σε αυτό, καθώς και η συνεχής αναζήτηση αρωμάτων και γεύσεων θα αποφέρουν σύντομα νέες εκπλήξεις για το οινόφιλο κοινό.
|
Ασύρτικο
Το ασύρτικο είναι μια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες της Μεσογείου. Προέρχεται από τη Σαντορίνη, αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και έγινε, από άποψη ποιότητας, μία από τις πιο σημαντικές γηγενείς ποικιλίες. Δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, μερικά από τα οποία ωριμάζουν σε βαρέλι. Ωστόσο, ορισμένα γλυκά κρασιά παράγονται από λιαστό σταφύλι (λιαστά κρασιά) της ποικιλίας ασύρτικο.
Το ασύρτικο είναι μια από αυτές τις σπάνιες λευκές ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος, διατηρώντας υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε άριστη ισορροπία με τη ζωηρή οξύτητά του. Πρόκειται για μια ποικιλία που εστιάζει στη δομή, στο εκχύλισμα και στο γευστικό όγκο και λιγότερο στον αρωματικό χαρακτήρα. Το ασύρτικο κυριαρχεί στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, όπου οδηγεί σε πολύ πυκνά λευκά κρασιά, με λεπτότητα και ορυκτώδη χαρακτήρα. Ωστόσο, έχει φυτευθεί στις περισσότερες ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, από άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους, έως τη Μακεδονία (ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα), την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές, το ασύρτικο διατηρεί το φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα του, αλλά παρουσιάζει εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων και λιγότερο πυκνή δομή. Τέλος, τα γλυκά ασύρτικα (όπως το Vinsanto ή ο οίνος ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia) είναι πλούσια, πολύπλοκα και έντονα κρασιά.
Το ασύρτικο δίνει κρασια με έντονο στυλ, δομή και πυκνότητα, ενω είναι φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά. Όλα τα ασύρτικα, τόσο τα δεξαμενής, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, παλαιώνουν ασφαλώς για πέντε ή ακόμα και δέκα χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο. Τα γλυκά ασύρτικα είναι αιώνια, αφού, ο χρόνος όχι μόνο δεν τα κουράζει, αλλά τα βελτιώνει.
Αξιολογήσεις Πελατών
- Origin Αξιολόγηση από Jan Marc Spirits
-
Ποιότητα Τιμή Σχέση ποιότητας- τιμής - Δεν το περίμενα Αξιολόγηση από Θανάσης Τσίρος
-
Ποιότητα Τιμή Σχέση ποιότητας- τιμής