WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Οπτικά ανοιχτό κίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Στην μύτη διακρίνονται αυτολυτικά αρώματα brioche και τσουρεκιού, χαρακτηριστικά της 24μηνης παραμονής με τις ζύμες στο μπουκάλι. Ελκυστικά, φρέσκα αρώματα, που θυμίζουν λεμόνι, κίτρο, πράσινο μήλο και αχλάδι.Στο στόμα η χάρη και η φινέτσα του Βιδιανού συναντούν την ένταση και την ορυκτότητα του Καταφύτου. Το αποτέλεσμα είναι ένας αφρώδης οίνος με δροσερό και φινετσάτο στόμα και μακρύ φρουτώδες τελείωμα.
- Παραγωγός
- Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
- Χρώμα
- Λευκός
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ελλάδα
- Περιοχή Προέλευσης
- Δράμα
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- 5-8 Χρόνια
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Γλυκύτητα
- Ξηρός
- Ποικιλίες
- Βιδιανό
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Αφρώδη & Γλυκά 6-8 °C
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- όστρακα, όπως στρείδια, χτένια, κυδώνια και γυαλιστερές, πιάτα θαλασσινών όπως γαρίδες, κωλοχτύπα και αστακούς. Εξαιρετικός συνδυασμός και με γλυκά, κρεμώδη τυριά όπως μανούρι, camembert, brie αλλά και παρμεζάνα.
- Επιπλέον Πληροφορίες
- Παραδοσιακή μέθοδος οινοποίησης αφρώδους οίνου, με τη δεύτερη ζύμωση να γίνεται στη φιάλη όπου το κρασί παραμένει σε επαφή με τις ζύμες του για τουλάχιστον 24 μήνες.
Βιδιανό
Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία, που προέρχεται από την Κρήτη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων, που μερικές φορές ωριμάζουν σε βαρέλι. Λίγοι είναι οι υφιστάμενοι αμπελώνες με βιδιανό, αλλά οι παραγωγοί συμφωνούν για τις εξαιρετικές δυνατότητες της ποικιλίας, πράγμα που σημαίνει πως η ιστορία της γράφεται από εδώ και πέρα.
Το βιδιανό είναι μια ποικιλία που εντοπίζεται κυρίως γύρω από την περιοχή του Ρεθύμνου Κρήτης και καλύπτει μικρές εκτάσεις, ενώ υπάρχει ένας εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός αμπελώνων πιο ανατολικά, κοντά στο Ηράκλειο. Δίνει κρασιά κιτρινοπράσινου χρώματος, με έντονα, ξεχωριστά και πολυσύνθετα αρώματα, που ανάμεσα σε άλλα θυμίζουν αυτά του ώριμου ροδάκινου και του βερίκοκου, με νύξεις αρωματικών βοτάνων και ορυκτότητας. Στο στόμα είναι γεμάτα και έχουν υψηλή αλκοόλη, την οποία εξισορροπεί ικανοποιητικά η μετρίως υψηλή οξύτητα. Το στυλ του βιδιανού μπορεί να είναι πλούσιο, ενώ δεν είναι ποτέ καμένο ή άτονο. Οι περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να αναδείξουν το δυναμικό του σταφυλιού φυτεύοντας σε πιο δροσερούς αμπελώνες μεγάλου υψόμετρου ή αναμειγνύοντάς το με άλλες ποικιλίες, όπως η βηλάνα.
Καταναλωτές και γευσιγνώστες μπορεί να χρειαστεί να δώσουν μάχη για να αποκτήσουν μερικές φιάλες βιδιανό, από τις ελάχιστες που φτάνουν στην αγορά. Έτσι, το να δοκιμάσει κάποιος βιδιανό αποτελεί πρόκληση από μόνο του. Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας ξεδιπλώνουν θαυμάσια την προσωπικότητά τους όταν συνοδεύουν ζυμαρικά με θαλασσινά ή ψάρια ψητά στα κάρβουνα. Παρότι ο χρόνος παλαίωσης του βιδιανού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, διάφοροι οινοκριτικοί πιστεύουν ότι τα κρασιά αυτής της ποικιλίας παλαιώνουν με ασφάλεια για πέντε ή περισσότερα χρόνια.