ΥΛΙΚΑ

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 120 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 20 γρ. μέλι
  • 6 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 4 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 2 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 50 γρ. βούτυρο κρύο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τις μπριζόλες, 30 γρ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, 60 γρ. ξίδι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το ξύσμα λεμονιού. Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Αποσύρουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές και στη συνέχεια σουρώνουμε τη μαρινάδα, κρατώντας υγρά και στερεά χωριστά.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπριζόλες, γυρνώντας πλευρά συχνά, μέχρι να μαγειρευτούν, για 15 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε τις μπριζόλες και τις διατηρούμε ζεστές.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα στερεά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας και το υπόλοιπο ξίδι και περιμένουμε ώσπου να εξατμιστεί σχεδόν το ξίδι.

Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό περίπου και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο, ομογενοποιούμε και αλατίζουμε. Σουρώνουμε και περιχύνουμε τις μπριζόλες.