Το Terroir είναι ένας γαλλικός όρος που σημαίνει απλώς "μια αίσθηση τόπου”. Είναι η πεποίθηση ότι η γη και το κλίμα όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια προσδίδουν μοναδικά χαρακτηριστικά στο σταφύλι που δεν μπορεί να μεταδοθεί από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου.

Terroir μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το σύνολο των τοπικών συνθηκών παραγωγής ενός συγκεκριμένου οίνου ή οικογένειας οίνων, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του εδάφους, των καιρικών συνθηκών, της τοπογραφίας και της οινοποίησης.

Κλίμα

Οι περιοχές καλλιέργειας σταφυλιού μπορούν βασικά να χωριστούν σε δύο κατηγορίες όσον αφορά το είδος κλίματος: σε περιοχές με δροσερό κλίμα και περιοχές με ζεστό κλίμα. Τα κρασιά από τα θερμότερα κλίματα παράγουν υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης (τα οποία παράγουν υψηλότερα κρασιά αλκοόλης), ενώ τα πιο δροσερά κρασιά κρασιού έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα ζάχαρης και διατηρούν μεγαλύτερη οξύτητα. Για παράδειγμα είναι εντελώς διαφορετικό ένα Chardonnay που παράγεται στην θερμή περιοχή της Νάπα από ένα Chardonnay που παράγεται στα πιο ψυχρά κλίματα του Chablis της Γαλλίας.

Έδαφος

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι εδαφών, πετρωμάτων και ορυκτών κοιτασμάτων στους αμπελώνες του κόσμου. Τα περισσότερα εδάφη αμπελώνων μπορούν να ταξινομηθούν σε περίπου 5 έως 6 διαφορετικούς τύπους εδάφους που επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού. Η σύσταση του εδάφους και η αποστραγγιστική του ικανότητα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν ουσιαστικά το κρασί. Για παράδειγμα το ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης είναι υπεύθυνο για τον ορυκτό χαρακτήρα των κρασιών του νησιού αλλά και την οξύτητα τους.

 

Τοποθεσία- Τοπογραφία

Το υψόμετρο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τους ποιοτικούς αμπελώνες. Επίσης τα γεωλογικά χαρακτηριστικά (βουνά, κοιλάδες, που βρίσκονται μακριά από την ενδοχώρα), άλλη χλωρίδα στην περιοχή (φυτά, μικρόβια και δέντρα) και κοντινοί μεγάλοι υδάτινοι όγκοι επηρεάζουν την γεύση ενός κρασιού από μια συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, η Mendoza της Αργεντινής έχει αμπελώνες γύρω στα 1200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Το υψόμετρο αυτό προσδίδει στο Malbec αυξημένη οξύτητα λόγω των δροσερών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Τεχνικές οινοποίησης

Οι παραδοσιακές και όχι μόνο τεχνικές οινοποίησης και καλλιέργειας των αμπελώνων μπορούν επίσης να συμβάλουν στην γεύση ενός οίνου. Παρόλο που η παράδοση είναι ανθρώπινη αλληλεπίδραση, οι αρχαίες μέθοδοι οινοποίησης τείνουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα και το έδαφος της περιοχής. Για παράδειγμα, κατά την παραγωγή γλυκών κρασιών σε άλλες περιοχές τα σταφύλια αφού τρυγηθούν λιάζονται στο έδαφος, ενώ σε άλλες αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στο αμπέλι ώστε να επιτευχθεί η αύξηση των σακχάρων.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλουν στην μοναδικότητα και τυπικότητα του κάθε κρασιού!