Τι είναι το κρασί;

Το κρασί είναι αποτέλεσμα αλκοολικής ζύμωσης. Ουσιαστικά οι ζυμομύκητες που υπάρχουν στον χυμό των σταφυλιών- μούστο κάτω από κατάλληλες συνθήκες, καταναλώνουν τα σάκχαρα του μούστου και παράγουν αλκοόλη και εκλύουν ταυτόχρονα διοξείδιο του άνθρακα.

Στάδια παραγωγής κρασιού

Αρχικό μέλημα είναι να πάρουμε τον μούστο, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η ζύμωση. Αυτό ξεκινάει με την αποβοστρύχωση (απομάκρυνση των τσαμπιών) και ολοκληρώνεται με την έκθλιψη ή ακόμα και την πίεση. Η πίεση γίνεται στα λευκά κρασιά μετά την έκθλιψη ενώ στα κόκκινα γίνεται μετά το πέρας της εκχύλισης.

Εφόσον έχουμε παραλάβει τον μούστο ξεκινάει η αλκοολική ζύμωση κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, ώστε να έχουμε μια ομαλή ζύμωση και να διατηρηθούν όσο περισσότερα αρώματα γίνεται στο κρασί που θα προκύψει. Για τα λευκά κρασιά η αλκοολική ζύμωση λαμβάνει χώρα χωρίς τα στέμφυλα, ενώ στα ερυθρά είναι απαραίτητη η παρουσία των στέμφυλων μιας και αυτά θα προσδώσουν το χρώμα. Για τα ροζέ κρασιά υπάρχει ολιγόωρη παραμονή των στέμφυλων με τον μούστο ώστε να προκύψει ο ελαφρύς χρωματισμός του κρασιού.

Όταν έχει ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση, ακολουθεί η ωρίμανση του κρασιού. Αυτή λαμβάνει χώρα είτε σε δεξαμενές είτε σε δρύινα βαρέλια και η διάρκεια της εξαρτάται από τον παραγωγό και τον τύπο κρασιού που θέλει να παράγει. Τα κόκκινα κρασιά ως επί το πλείστων ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια, κατά την ωρίμανση τους λαμβάνει χώρα και η μηλογαλακτική ζύμωση.

Ακολουθεί η σταθεροποίηση του κρασιού, είτε φυσικά είτε με τεχνικά μέσα και μετά το φιλτράρισμα και η εμφιάλωση του κρασιού.