Το Beaujolais Nouveau είναι ένα κόκκινο κρασί, φτιαγμένο από σταφύλια της ποικιλίας Gamay που παράγονται στην περιοχή Beaujolais της Γαλλίας και εμφιαλώνεται μόλις σε 6-8 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή. Βγαίνει προς πώληση την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη, όπου και στήνονται πολλά πάρτυ ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με το νόμο, όλα τα σταφύλια της περιοχής πρέπει να συλλέγονται με το χέρι και να προέρχονται από την ζώνη AOC Beaujolais. Ακολουθείται μια ειδική μέθοδος οινοποίησης στην οποία οφείλει τον ευκολόπιωτο χαρακτήρα του, που λέγεται ενδοκυτταρική ζύμωση με διοξείδιο του άνθρακα. Ενώ στην ερυθρή οινοποίηση συνθλίβουμε τα σταφύλια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε δεξαμενές για να ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση, στην παραγωγή του Beaujolais Nouveau ρίχνουμε άθικτα τα σταφύλια με τα κοτσάνια τους στις δεξαμενές -χωρίς να σπάσουν- σε περιβάλλον διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, τα σταφύλια προστατεύονται από τυχόν αλλοιώσεις και δουλεύουν ενδοκυτταρικά, με αποτέλεσμα η σάρκα από λευκή να γίνεται κόκκινη και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργούνται νέα αρώματα. 

Οπτικά είναι έντονο κόκκινο με βιολετί αποχρώσεις. Φρέσκο, φρουτώδες στην μύτη με αρώματα μπανάνας σταφυλιού, φράουλας και σύκου να ξεχωρίζουν. Στο στόμα είναι πολύ μαλακό και  χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και ευχάριστη επίγευση. Συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε έξι μήνες με έναν χρόνο και σερβίρεται ελαφρώς δροσερό.

Συνοδεύει ελαφριά γεύματα, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες, φρούτα, τυριά, αλλαντικά, κινέζικη κουζίνα, ακόμα και σούσι.  

Τέλος να σημειώσουμε ότι τα κρασιά δείχνουν σαφή διαφοροποίηση μεταξύ χρονιάς, και ως εκ τούτου θεωρούνται ότι είναι μια πρώιμη ένδειξη της ποιότητας για τον τρύγο του έτους.