Υλικά

  • 1 ½ κιλό μέτρια ίδιου μεγέθους κολοκύθια
  • 500 γραμμ κιμά
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • Αλάτι πιπέρι
  • 5,6 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το αυγολέμονο

  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 ασπράδια
  • χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Ξύνετε εξωτερικά τα κολοκύθια και κόβετε και τις δύο άκρες προσέχοντας να ανοίξει μόνο η μία πλευρά και φυλάτε το καπάκι και με ειδικό εργαλείο βγάζετε το εσωτερικό από κάθε κολοκυθάκι.

Σ ένα μπόλ ανακατεύετε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι και τα αρωματικά. Προαιρετικά βάζετε λίγα κομματάκια από το εσωτερικό του κολοκυθιού και 2 κουταλιές λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Στην συνέχεια με ένα κουταλάκι γεμίζετε τα κολοκυθάκια τα κλείνετε με το καπάκι που έχετε φυλάξει και τα τοποθετείτε ένα ένα σε μία κατσαρόλα.

Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι αλατίζετε τα κολοκυθάκια ρίχνετε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου. Όταν βράσουν αποσύρετε από τη φωτιά.

 Για το αυγολέμονο, κτυπάτε τα ασπράδια σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν πυκνή μαρέγκα. Προσθέτετε σιγά τον κρόκο ενώ συνεχίζετε το χτύπημα καθώς και το χυμό λεμονιού. Στο τέλος προσθέτετε ζωμό από τη κατσαρόλα.

Περιχύνετε τα κολοκυθάκια με το αυγολέμονο και ανακινείτε τη κατσαρόλα.