Υλικά

  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο φιλέτο υγράλατο
  • νερό
  • λίγο αλεύρι για πανάρισμα
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • κουρκουτί

Υλικά για κουρκούτι

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι με το αλάτι.
  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά  με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμό μέρος, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να αναπτυχθεί η μαγιά (1-2 ώρες). 

 

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180 βαθμούς.

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια της αρεσκείας μας. Το κάθε κομμάτι το βουτάμε σε ένα μπόλ που έχουμε ρίξει αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει λίγο αλάτι και πιπέρι, το τινάζουμε να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο κουρκούρτι. Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσει γυρίζοντάς το αν χρειαστεί.

Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καφτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.

Μπορείτε να το συνοδέψτε με tartare και πατάτες τηγανητές