Το ροζέ κρασί οπτικά τοποθετείται στο χρωματικό φάσμα μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού. Ροζέ γίνεται ένα κρασί όταν οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών είναι σε επαφή με το γλεύκος (μούστο) για λίγες ώρες. Ενώ τα κόκκινα κρασιά έχουν ζυμωθεί για εβδομάδες με τις φλούδες των σταφυλιών, τα ροζέ κρασιά είναι χρωματισμένα μετά από ολιγόωρη εκχύλιση. Ο οινοποιός έχει τον πλήρη έλεγχο του χρώματος του κρασιού, και αφαιρεί τις φλούδες των σταφυλιών (που είναι η πηγή της κόκκινης χρωστικής), όταν το κρασί φτάνει το επιθυμητό χρώμα. Σχεδόν κάθε κόκκινο σταφύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ροζέ κρασί, ωστόσο υπάρχουν και λευκά σταφύλια που διαθέτουν ρώγες με ερυθρωπή ή γκριζωπή φλούδα όπως το μοσχοφίλερο που μπορούν να δώσουν ροζέ κρασιά.

Γευστικό προφίλ ροζέ κρασιού

Τα αρώματα που θα συναντήσουμε σε ροζέ κρασιά είναι τα κόκκινα φρούτα, τα λουλούδια, τα εσπεριδοειδή, τα τροπικά φρούτα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αρώματα βοτάνων. Φυσικά, ανάλογα με τον τύπο του σταφυλιού και της οινοποίησης θα συναντήσουμε διαφορετικά προφίλ. Για παράδειγμα ένα βαθύχρωμο ροζέ από αγιωργίτικο θα χαρακτηρίζεται από αρώματα κόκκινων φρούτων, ενώ ένα χλωμό ροζέ από Grenache, από την Προβηγκία στη Γαλλία διακρίνεται από αρώματα μελωμένου πεπονιού, και εσπεριδοειδών. Στο στόμα, τα ροζέ κρασιά έχουν συνήθως μέτριο σώμα, ευχάριστη και ισορροπημένη οξύτητα, με έντονα, φρουτώδη αρώματα στόματος και συνήθως διακρίνονται από μεγάλης διάρκειας επίγευση.

Πώς παράγεται το ροζέ κρασί

Υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι παραγωγής ροζέ κρασιού

Με εκχύλιση

Κατά την μέθοδο εκχύλισης, τα κόκκινα ή ερυθρωπά σταφύλια μένουν σε επαφή με το γλεύκος για ένα χρονικό διάστημα και αργότερα ολόκληρη η παρτίδα γλεύκους ζυμώνει ως το τέλος και μας δίνει ένα ροζέ κρασί. Είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος και είναι καλό να έχουμε υπ’ όψιν ότι η εκχύλιση εδώ διαρκεί από μία ώρα μέχρι και 24 ώρες ανάλογα με την επιθυμία του οινοποιού.

Μέθοδος Saignée 

Με την μέθοδο Saignée ( «San-yay») κατά τις πρώτες ώρες της εκχύλισης και ζύμωσης ενός κόκκινου κρασιού, ένα μέρος του χυμού μεταφέρεται σε άλλη δεξαμενή να ολοκληρώσει την ζύμωση του και να παραλάβουμε ένα ροζέ κρασί. Η μέθοδος εφαρμόζεται από παραγωγούς που κάνουν ωραία κόκκινα κρασιά, μιας και η αφαίμαξη δεν έχει αποκλειστικά σαν σκοπό την παραγωγή ροζέ κρασιού, αλλά επηρεάζει και στην ένταση των ερυθρών οίνων. Τα κρασιά που παράγονται με την μέθοδο αυτήν είναι αρκετά σπάνια, λόγω της μεθόδου παραγωγής και συχνά αποτελούν μόνο το 10% ή και λιγότερο, της παραγωγής ενός οινοποιείου.

Με ανάμειξη

Εδώ προστίθεται λίγο κόκκινο σε λευκό κρασί για να δώσει ένα κρασί με ροζέ χροιά. Δεν χρειάζεται πολύ κόκκινο κρασί για να χρωματιστεί ένα λευκό κρασί ροζ, έτσι συνήθως το κόκκινο συμμετέχει σε ποσοστό 5-10% περίπου. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ ασυνήθιστη, αλλά εφαρμόζεται συχνά στην παραγωγή αφρώδων οίνων σε περιοχές όπως η Καμπανία. 

Συνοψίζοντας

Τα ροζέ κρασιά είναι απολαυστικά όλον τον χρόνο και πίνονται δροσερά. Συνοδεύουν μεγάλο εύρος πιάτων και συνδυάζονται το ίδιο καλά με ζυμαρικά και πίτσα, με κρέατα αλλά και με θαλασσινά και ψάρια. Είναι κρασιά πασπαρτού και αποτελούν ιδανική πρόταση για μπουφέδες, πικνίκ και περιστάσεις όπου υπάρχει πληθώρα γεύσεων. Κυκλοφορούν και πολλά ημίξηρα ροζέ κρασιά που είναι ίσως και η καλύτερη πρόταση για ένα σκέτο απολαυστικό ποτήρι κρασί.