WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Λαμπερό οπτικά. Στην μύτη πολύπλοκο με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, ανανά αλλα και με αρώματα από σαγκουίνι, μήλο, φρέσκο ροδάκινο, αγγελικής, μοσχοκάρυδου, τζίντζερ, γαρίφαλου, νότες βελανιδιάς ενώ εκτός από καβουρδισμένα αρώματα διακρίνονται και ορυκτές νότες. Στο στόμα γεμάτο, λιπαρό με έντονη οξύτητα και υπέροχη μακρά επίγευση.
- Παραγωγός
- Boekenhoutskloof
- Χρώμα
- Λευκός
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Νότιος Αφρική
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- 8-10 Χρόνια
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Πώμα
- Φελλός
- Γλυκύτητα
- Ξηρός
- Ποικιλίες
- Chardonnay
- Χρονιά
- 2019
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Λευκά 7-11°C
- Ωρίμανση σε βαρέλια
- Ναί
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- Λευκά κρέατα, μεγάλα ψάρια σχάρας, παλαιωμένα τυριά
- Επιπλέον Πληροφορίες
- Ζυμώνει σε βαρέλια και τσιμεντένια αυγά, ενώ εξελίσσεται τουλάχιστον για 14 μήνες πριν εμφιαλωθεί
Boekenhoutskloof
Το Boekenhoutskloof είναι ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Νότιας Αφρικής και ψηφίστηκε σαν οινοποιείο της χρονιάς 2012 από την επιρροή του δημοσιογράφου John Platter. Δημιουργήθηκε το 1776 και βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη γωνιά της όμορφης κοιλάδας Franschhoek, η φήμη του κτήματος ξεκινάει μόλις το 1993, όταν οι νέοι ιδιοκτήτες αναδιάρθρωσαν πλήρως το αμπέλι και φυτέψαννέες ποικιλίες όπως το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Grenache και το Viognier.
Κινητήρια δύναμη είναι ο οινοποιός Marc Kent, ιδιοφυής με μια απαρέγκλιτη δέσμευση για την υψηλότερη ποιότητα σε ότι κάνει. Το οινοποιείο είναι περισσότερο γνωστό για τα κόκκινα του κρασιά, συγκεκριμένα για το Syrah και το Cabernet, αλλά κάνει επίσης ένα εκπληκτικό λευκό από Semillon.
Ένα από τα πιο εμβληματικά κρασιά της Boekenhoutskloof είναι το φημισμένο Chocolate block, ένα κόκκινο του οποίου το χαρμάνι αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με τις ιδιοτροπίες του τρύγου, αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε Syrah. Η πηγή του ονόματος του κρασιού παραμένει ένα μυστήριο, καθώς οι ιδιοκτήτες κτημάτων αρνούνται να αποκαλύψουν την προέλευσή του, αλλά το σημαντικό είναι ότι το κρασί αυτό είναι εκπληκτικό!
Chardonnay
Η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών από αυτήν την ποικιλία ανήκει στην κατηγορία των ήσυχων και ιδιαίτερα των ήσυχων μονοποικιλιακών οίνων. Πολλές φορές όμως, το chardonnay βρίσκει τη θέση του σε χαρμάνια, όπου συνεισφέρει σε όγκο και λιπαρότητα. Βέβαια, οι ικανότητές του δεν σταματούν εκεί, αφού με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του έχουν αναθέσει πολλοί από τους οινοπαραγωγούς, έχει αναδειχθεί σε βασικό εκφραστή κύρους και δύναμης του ελληνικού αμπελώνα.
Παρόλο που το σαρντονέ βρίσκεται φυτεμένο σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, η βόρεια και η κεντρική Ελλάδα, καθώς και η Πελοπόννησος είναι οι τόποι που η ποικιλία γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Διαθέτοντας αρωματικό χαρακτήρα λευκόσαρκων φρούτων, στα πιο κρύα κλίματα και εξωτικών στα πιο ζεστά, τα κρασιά από σαρντονέπαρουσιάζονται πάντα πλούσια και ογκώδη γευστικά. Τα τελευταία αυτά στοιχεία τονίζονται μάλιστα από την επιλογή πολλών ελλήνων οινοπαραγωγών να χρησιμοποιούν βαρέλι κατά την οινοποίηση, αλλά και να εφαρμόζουν τεχνικές παραμονής και ανάδευσης με τις οινολάσπες (Sur lie & bâtonnage). Τα πυκνά, εντυπωσιακά κρασιά μικρής παραγωγής που προκύπτουν είναι ανάμεσα στα πλέον διακεκριμένα της χώρας και χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής από καταξιωμένους ειδήμονες του κρασιού.