Χιλή

Χιλή

Η Χιλή θεωρείται από τις βασικές δυνάμεις του Νέου Οινικού Κόσμου. Η ποιότητα και ο χαρακτήρας των κρασιών της διαμορφώνονται από την μοναδική, προνομιακή γεωγραφική της θέση και δομή. Η υγρασία, οι χαμηλές θερμοκρασίες λόγω υψομέτρου, η παρατεταμένη ηλιοφάνεια, αλλά και οι ιδανικές συνθήκες άρδευσης από τα χιόνια των Άνδεων που λιώνουν, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή δυνατών, πλούσιων και αρωματικών κρασιών.

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 1. Η γεύση του πλούσια, καλά δομημένη, ισορροπημένη ο&...

 2. Το Bicicleta Sauvignon Blanc εντυπωσιάζει με τις νότες εσπερ&iot...

 3. Ισορροπημένο και σε στυλ Νέου Κόσμου, αυτό είνα...

 4. Τα αρώματα του βαρελιού βρίσκονται σε από&l...

 5. Ευχάριστο με αρκετά πλούσιο στόμα και βε&la...

 6. Πολύ ευχάριστο κρασί, ισορροπημένο στο στό&m...

 7. Ένα αναζωογονητικό, τραγανό Sauvignon Blanc Χιλής.

 8. Πολύπλοκο στην μύτη, στιβαρό στο στόμα με μα&kappa...

 9. Πολύπλοκο στην μύτη, στιβαρό στο στόμα με μα&kappa...

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Γεωγραφία και κλίμα

Τα γεωγραφικά εμπόδια της Χιλής, η Ατακάμα στα βόρεια, οι Άνδεις στα ανατολικά, η Παταγονία στο νότο και τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά κάνουν τη Χιλή ένα μοναδικό μέρος για καλλιέργεια. Τα προαναφερθέντα βοηθούν στη διατήρηση υγιών συνθηκών και την προστασία αμπελώνων από τα παράσιτα και τις ασθένειες, γι’ αυτό κιόλας η Χιλή έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους βιολογικούς αμπελώνες στον κόσμο.

Ο δροσερός αέρας της θάλασσας είναι μερικώς μπλοκαρισμένος από τα παράκτια βουνά και βρίσκει το δρόμο του προς την ενδοχώρα, ακολουθώντας την πορεία των κοιλάδων. Κατά την διάρκεια της ημέρας, το θαλασσινό αεράκι διεισδύσει στο εσωτερικό, ενώ κάθε βράδυ ο κρύος αέρας κατεβαίνει από το λιώσιμο του χιονιού που καλύπτει κορυφές των Άνδεων.

Το κλίμα της Χιλής επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την επίδραση του Ειρηνικού Ωκεανού και του ρεύματος Humboldt που ξεκινά στα παγωμένα νερά κοντά στην Ανταρκτική και ρέει μέχρι τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. 

Το μεσογειακό κλίμα της Χιλής διαθέτει ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και κρύους, βροχερούς χειμώνες συνδυασμό που αγαπούν τα αμπέλια. Κατά την περίοδο της ωρίμανσης οι ζεστές μέρες ακολουθούνται από δροσερές νύχτες, και η ιδανική αυτή κατάσταση βοηθάει το σταφύλι στην δημιουργία πρωτογενών αρωμάτων, τραγανής οξύτητας και στα κόκκινα δίνει μαλακές τανίνες και βαθύ χρώμα.

Εδάφη & Terroir 

Η Χιλή είναι μια μακριά λωρίδα στον χάρτη με ύψος 4630 χιλιόμετρα και μέσο πλάτος μόλις 175. Με τόση γεωγραφική ποικιλία, η Χιλή είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό από μικροκλίματα-  terroir και τύπους εδαφών.

Τα εδάφη είναι υγιή, καλά στραγγιζόμενα, και έχουν μια μεγάλη ποικιλία προελεύσεων (προσχωσιγενή, κολλουβιακά, ποταμών, κλπ) και διαφορετικές υφές (μάργες, πηλό, άμμο, λάσπη). Παρά τις σχετικά ξηρές συνθήκες, υπάρχει άφθονο νερό για άρδευση, από τις ροές των Άνδεων, που δεσπόζουν σε όλο το μήκος των ανατολικών συνόρων της Χιλής.

Οινοποιητικές ζώνες

Οι οινοποιητικές ζώνες της Χιλής είναι τέσσερις: Atacama, Coquimbo, Aconcagua και Valle Central (με τις ιδιαίτερα σημαντικές υποπεριοχές της Maipo, Rapel, Curico, Maule).

 

Κύριες ποικιλίες

Οι κύριες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Carmenere, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, ενώ όπως βλέπετε και παρακάτω καλλιεργείται και πληθώρα διεθνών ποικιλιών.