WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Ροδόχρωμο και ντελικάτο στην όψη. Έντονα αρωματικό στην μύτη με τα κόκκινα φρούτα να επικρατούν. Πλούσια φρουτώδης γεύση, με χαρακτηριστικά αρώματα μαρμελάδας κεράσι, και μακρά επίγευση.
- Παραγωγός
- Κτήμα Τσέλεπου
- Χρώμα
- Ροζέ
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ελλάδα
- Κατηγορία Ποιότητας
- ΠΓΕ
- Περιοχή Προέλευσης
- Πελοπόννησος
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- Πίνεται Φρέσκο(1-2 χρόνια)
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Πώμα
- Φελλός
- Γλυκύτητα
- Ξηρός
- Ποικιλίες
- Αγιωργίτικο
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Ροζέ 9-12 °C
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- Μακαρονάδα, πίτσα
Κτήμα Τσέλεπου
Μετά από μια δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα ο Γιάννης Τσέλεπος επέλεξε το 1989 για εγκατάσταση του Κτήματος τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Λόφοι που χαρακτηρίζονται από εδάφη φτωχά και αργυλοπετρώδη, με ιδανική αποστράγγιση, είναι ικανά να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας πραγματικούς πρεσβευτές του Αρκαδικού αμπελώνα. Αξιοποιώντας το οικοσύστημα της Αρκαδικής γης εγκαταστήσαμε τους αμπελώνες μας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «μοσχοφίλερο» αποτελούν από το 1971 τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του οινοπεδίου της Μαντινείας, διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Έτσι το φιλέρι που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο μεταβάλλεται σε Μοσχοφίλερο στη Μαντινεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης, υποβοηθούμενο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την όψιμη ωρίμανση. Κρασιά με τριανταφυλλένια παρουσία, θυμίζουν συνδυασμό των αρωμάτων των ποικιλιών Gewurztraminer και Μοσχάτου. Το κρασί που παράγεται είναι ένα κρασί «blanc de gris », λευκό από γκρίζα σταφύλια. Κρασί γνήσιος απόγονος του αμπελώνα της αρχαίας Αρκαδίας, που κατά τον ιστορικό και περιηγητή Θεόφραστο, αποκαλείται ο «κάπνειος οίνος της Αρκαδίας».
Αγιωργίτικο
Το αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία αμπέλου, με κομψότητα, φρεσκάδα και ένταση αρωμάτων, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, που συχνά αναφέρεται ως «πολυδύναμη», επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ευρύ φάσμα τύπων και στυλ κρασιών, από δροσιστικά ροζέ, έως συμπυκνωμένα γλυκά. Ωστόσο, τα πιο γνωστά στυλ κρασιών από αγιωργίτικο είναι δύο: τα νεαρά, ξηρά κόκκινα δεξαμενής και τα κόκκινα που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, τουλάχιστον για ένα έτος.
Τα νεαρά κρασιά από αγιωργίτικο έχουν μετρίως βαθύ κόκκινο χρώμα, έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μέτρια οξύτητα και μαλακές ταννίνες. Τα κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι έχουν βαθύ χρώμα, ενώ η μύτη τους αποκαλύπτει συμπυκνωμένα και πολυσύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων. Στο στόμα είναι πλούσια, με ώριμες ταννίνες υψηλής ποιότητας. Το αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία που μπορεί να δώσει και άλλους τύπους κρασιών, όπως εξαίρετα ροζέ ή εκπληκτικά επιδόρπια κρασιά από λιαστά σταφύλια. Το αγιωργίτικο είναι η ποικιλία του οίνου ΠΟΠ Νεμέα, από τη μεγαλύτερη ζώνη ονομασίας προέλευσης κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα και παράλληλα, μια ποικιλία κορυφαίας ποιότητας. Εν τούτοις, το δυναμικό ποιότητας του αγιωργίτικου έπεισε πολλούς παραγωγούς να το φυτέψουν και σε άλλες περιοχές, όπως στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας ή αλλού στον αμπελώνα της Πελοποννήσου.