Γαία Οινοποιητική

Γαία Οινοποιητική

Η ΓΑΙΑ Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994 από τους Γιάννη Παρασκευόπουλο (Γεωπόνο Α.Π.Θ., Διδάκτορα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II) και Λέων Καράτσαλο (Γεωπόνο Α.Π.Θ.). Διαλέξαμε να εγκαταστήσουμε τα οινοποιεία μας σε δύο από τις πλέον ποιοτικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Πίσω από τις ετικέτες της ΓΑΙΑ βρίσκεται μία απλή και ταυτόχρονα «προκλητική» ιδέα που δεν είναι άλλη από το να διερευνήσουμε σε βάθος τα όρια των ελληνικών ποικιλιών και χρησιμοποιώντας γνώση και τεχνολογία αιχμής να προσφέρουμε στον οινολάτρη, εντός και εκτός συνόρων, το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. 

H πρώτη εμφάνιση της εταιρίας μας έγινε με το «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ», ένα Λευκό Ξηρό Οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σαντορίνη που γρήγορα κατέλαβε τη θέση του στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών.

Το 1995 πρωτοεμφανίζεται ο Λευκός «ΝΟΤΙΟΣ», μία ευτυχής σύζευξη Μοσχοφίλερου με Ροδίτη, που αμέσως έγινε αποδεκτός από το οινόφιλο κοινό, λόγω της εξαιρετικής σχέσης ποιότητας-τιμής που τον χαρακτηρίζει.

Το 1996 η ΓΑΙΑ υποδέχεται ως τρίτο μέτοχο τη Χριστίνα Λεγάκη, οικονομολόγο, και μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία. Ταυτόχρονα αποκτά ιδιόκτητο αμπελώνα 70 στρεμμάτων στο Κούτσι της Νεμέας και μέσα σ’ αυτόν δημιουργεί ένα άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο δυναμικότητας 3.000 εκατόλιτρων.

Την ίδια περίοδο τρεις νέοι οίνοι, περιορισμένου αριθμού φιαλών, ο Ερυθρός «ΝΟΤΙΟΣ», η ρετσίνα «ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ Nobilis» και το ροζέ «ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 14-18 h» παράγονται για πρώτη φορά, εκπληρώνοντας σε πρώτη φάση το στόχο της ΓΑΙΑΣ για μια ουσιαστική παρουσία και συμβολή στην ελληνική οινοπαραγωγή.

 Το 1999 εμφανίζονται ο «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ», ένας οίνος Π.Ο.Π. Σαντορίνη, εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού φιαλών και το «ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ», ένας ερυθρός οίνος Π.Ο.Π. Νεμέας, που ήρθε να ανατρέψει τη μέχρι τότε επικρατούσα αντίληψη, σύμφωνα με την οποία το Αγιωργίτικο δεν μπορούσε να δώσει οίνους παλαίωσης. Με το «ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ» προστέθηκε στην ονομασία προέλευσης Νεμέα, μια νέα ποιοτικότερη διάσταση, αυτή των οίνων βαθιάς παλαίωσης. Την ίδια χρονιά, αποφασίζουμε να παράγουμε ένα σπάνιο και παλαιωμένο ξίδι από την ποικιλία Ασύρτικο, το οποίο κάνει την εμφάνισή του 5 χρόνια μετά, το 2004.    

 Την αμέσως επόμενη χρονιά, ανάμεσα στους δύο «ακραίους πόλους» του Αγιωργίτικου, δηλαδή τον Ερυθρό ΝΟΤΙΟ (η νεαρή έκφραση της ποικιλίας) και το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ (κρασί βαθιάς παλαίωσης), τοποθετήσαμε το  «ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ», έναν ενδιάμεσο κρίκο στην αλυσίδα του Αγιωργίτικου, που ήρθε να καλύψει ένα γευστικό κενό. Ίσως, το «ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πρότυπο μίας τυπικής Νεμέας.

 Την ίδια χρονιά, το 2000, μια παλιά Νεμεάτικη συνταγή, ξεχασμένη στα χρόνια, έρχεται πάλι στο προσκήνιο και γεννιέται ο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ». Πρόκειται για ένα γλυκό επιδόρπιο οίνο που παράγεται από Αγιωργίτικο λιασμένο στον ήλιο του φθινοπώρου.  Οι πρώτες φιάλες του γλυκού κρασιού «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ» της εσοδείας του 2000 κάνουν την εμφάνισή τους το 2006, μετά από 5 χρόνια παλαίωσης.

Το 2007, θέλοντας να ολοκληρώσουμε την «περιπέτεια» του Αγιωργίτικου, αποφασίσαμε να το συνδυάσουμε με μία ξενική ποικιλία. Το χαρισματικό Syrah, που καλλιεργούμε στο Κούτσι, συμμετέχει με περίπου 30% σε ένα πληθωρικό και μεστό χαρμάνι. Το κρασί ονομάστηκε «ΓΑΙΑ S» και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην οινοπαραγωγή της Νεμέας.   

Τέλος, το 2008, ένα τελευταίο και λίγο «αιρετικό» κρασί ξεπήδησε από το οινοποιείο μας στη Σαντορίνη. Το «ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ-Wild Ferment» παράγεται από αυστηρά επιλεγμένο Ασύρτικο που ζυμώνει σε μικρές δεξαμενές και βαρέλια μόνο κάτω από την επίδραση των ζυμών του αμπελώνα από τον οποίο προήλθε το σταφύλι. Κάθε νέα εσοδεία αυτού του ιδιαίτερου κρασιού χαρακτηρίζεται από την οικολογία της ζύμωσης που τυχαία κυριαρχεί. 

Σήμερα, οι 9.800 φιάλες του 1994 ξεπερνούν τις 350.0000. Κύρια χαρακτηριστικά μας, ήταν και παραμένουν, η προσήλωσή μας στην υψηλή ποιότητα και η ειλικρίνεια απέναντι σε εκείνους που μας εμπιστεύονται.

 

Λίστα Πλέγμα

Αύξουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2
  1. Η νέα δημιουργία της GAIA WINES, έρχεται να επανα-σ&upsilon...

  2. Πούπλοκο στη μύτη με ζωρή οξύτητα. Αν δεν περάσει μια δεκατία δεν εμφιαλώνεται.
  3. Η πολυπλοκότητα στην μύτη, η τρομερή οξύτητα το κατατάσουν σαν μια απο τις κορυφαίες επιλογές του σαντορινιού αμπελώνα.
  4. Τυπικό Ασύρτικο σαντορίνης με τρομερή οξύτη&...

  5. Τυπικό Ασύρτικο σαντορίνης με τρομερή οξύτη&...

  6. Τυπικό Ασύρτικο σαντορίνης με τρομερή οξύτη&...

Λίστα Πλέγμα

Αύξουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2