Μαλαγουζιά, Κτήμα Αλφα

14,71 €

Μαλαγουζιά, Κτήμα Αλφα

14,71 €
Brands:
Color:

Διαθεσιμότητα:
Άμεσα διαθέσιμο

  • Τηλεφωνικές παραγγελίες
  • 2311 292 051
Vinoteca's tasting note

Κορυφαία έκφραση της ποικιλίας, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά!

WINE PROFILE

    • Αρωματικό
    • Πολύπλοκο στη μύτη
    • Σώμα
    • Οξύτητα
    • Επίγευση
    • Δυνατότητα Παλαίωσης

Λεπτομέρειες

Κρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα, με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και διακριτικών αρωματικών βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτο με εξαιρετική ισορροπία-δροσιά και φινέτσα. Μακράς διάρκειας επίγευση.

      • Χρώμα
      • Λευκός
      • Φιάλη
      • 750 ml
      • Χώρα Προέλευσης
      • Ελλάδα
      • Κατηγορία Ποιότητας
      • ΠΓΕ
      • Δυνατότητα Παλαίωσης
      • Πίνεται Φρέσκο(1-2 χρόνια)
      • Κατάσταση
      • Ήσυχος
      • Πώμα
      • Φελλός
      • Γλυκύτητα
      • Ξηρός
      • Χρονιά
      • 2023
      • Θερμοκρασία σερβιρίσματος
      • Λευκά 7-11°C
      • Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
      • Σαλάτες, λευκά κρέατα
      • Αλκοολικός Βαθμός
      • 12,5%
Παραγωγός

Κτήμα Άλφα

Το Κτήμα Άλφα βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 απο τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε τον Αμυνταίο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί. Το οινοποιείο της κτήμα Άλφα βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος. Γεγονός που σημαίνει ότι η μεταφορά του τρυγητού είναι χρονικά η συντομότερη δυνατή. Αυτό σε συνδυασμό με την εφαρμογή ψύξης κατά την μεταφορά του και με την διεξαγωγή του στις δροσερές ώρες της ημέρας υποδεικνύει τον απόλυτο σεβασμό και προστασία των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του κρασοστάφυλου. Η κατασκευή του οινοποιείου εκμεταλλεύεται την βαρύτητα έτσι ώστε καθ' όλη την οινοποιητική διαδικασία υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της α' ύλης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι ιδιαίτερα αδρανή και ουδέτερα έτσι ώστε να διασφαλίζουν απόλυτα ουδέτερη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο του οινοποιείου, λειτουργώντας προστατευτικά για την ποιότητα του σταφυλιού, του γλεύκους και του οίνου. Η διαχείριση του οινοποιείου απλουστεύεται με την εφαρμογή και λειτουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης (building management system) τόσο σε επίπεδο οινοποιητικής διαδικασίας όσο και σε επίπεδο μηχανικών και μηχανολογικών λειτουργιών μέσα αλλά και από απόσταση από το οινοποιείο. Μεγάλο μέρος του βασικού εξοπλισμού μπορεί και ελέγχεται η ορθή λειτουργία τους από την κατασκευάστρια μέσω εγκατεστημένων modem. Ο οινοποιητικός εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί ικανοποιεί την φιλοσοφία του οινοποιού: ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ, ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΝΟΦΙΛΟ.

Δείτε όλα τα κρασιά από τον ίδιο παραγωγό
Ποικιλία

Μαλαγούζια

Η μαλαγουζιά εχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναγέννηση που έχουν σημειώσει τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στη δεκαετία του 1970, η μαλαγουζιά θεωρείτο εξαφανισμένη και την ήξεραν ελάχιστοι. Σήμερα, μετά από επίπονη εργασία πανεπιστημιακών καθηγητών, κορυφαίων καλλιεργητών και οινολόγων, η μαλαγουζιά θεωρείται ευρέως ως σταφύλι παγκόσμιας εμβέλειας, που δίνει έξοχα ξηρά λευκά κρασιά, καθώς επίσης και μερικά εκπληκτικά γλυκά.
Η μαλαγουζιά δίνει κρασιά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και πολύ έντονη, εξαιρετικά εκφραστική μύτη, με νύξεις ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό, γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο, με μετρίως υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά παράγονται από σταφύλια όψιμου τρύγου, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο πυκνά και αρωματικά. Γενικά, η ωρίμαση σε βαρέλι κολακεύει τη μαλαγουζιά, αν και τα κρασιά δεξαμενής είναι εξίσου εντυπωσιακά. Προέλευση της εν λόγω ποικιλίας θεωρείται η δυτική πλευρά της κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία), όπου ήταν γνωστή κυρίως για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Σύγχρονες καλλιέργειες εμφανίστηκαν ξανά στον αμπελώνα στη Χαλκιδική, ενώ υπάρχουν πολυάριθμοι παραγωγοί που καλλιεργούν πια μαλαγουζιά, που απαντάται έτσι, σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας.
Τα κρασιά από αυτήν είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα αρωματικών λευκών κρασιών, γεμάτα ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Τα ξηρά συνοδεύουν ιδανικά λαχανικά και γενικότερα σαλάτες, ακόμα και αγκινάρες, που είναι γνωστές για τη δυσκολία τους στο συνδυασμό με κρασί. Τα γλυκά είναι θαυμαστοί συνοδοί επιδόρπιων με φρούτα. Παραδόξως, η ξηρή μαλαγουζιά μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια, ενώ τα γλυκά κρασιά χρειάζονται τέσσερα έως επτά χρόνια για να ξεδιπλώσουν το δυναμικό τους, αν και διατηρούνται καλά και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια ποικιλία
Περιοχή Προέλευσης

Αμύνταιο

Η ζώνη του ΠΟΠ Αμύνταιο (θεσπίστηκε το 1972) εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, κυρίως στο οροπέδιο της περιοχής Αμυνταίου (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμων, Κλειδί, Ξινό Νερό, Πέτρες, Ροδώνας, Φανός), στις περιοχές Αετού (Αετός, Αγραπιδιές, Ανάργυροι, Πεδινό) Φιλώτα (Αντίγονος, Βέγορα, Λεβαία – πρώην Λακκιά, Μανιάκι) και Βαρικού (Βαρικό), σε υψόμετρα από 570 έως 750μ. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τα 3 Β, δηλαδή τα βουνά Βέρμιο (2052μ.), Βίτσι (2128μ.) και Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν, 2554μ.) και στη διαμόρφωσή του δεσπόζουν 2 λίμνες: στο ΒΑ άκρο του η μεγαλύτερη, η Βεγορίτιδα, που η μισή της επιφάνεια ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας και δυτικά της, στο μέσο περίπου του οροπεδίου, η μικρότερη, η λίμνη Πετρών. Χαρακτηριστικό της ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιοείναι το αμμώδες έδαφος, που έχει ως αποτέλεσμα πολλά αυτόριζα φυτά μεγάλης σχετικώς ηλικίας.

Η ζώνη του ΠΟΠ Αμύνταιο είναι η βορειότερη και με το μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο (615μ.) από τις 4 ζώνες οίνων ΠΟΠ, στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία ξινόμαυρο (οι ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Ραψάνη είναι οι άλλες 3). Ξινόμαυρο-Αμύνταιο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα, τόσο για την παραγωγή ερυθρών κρασιών, όσο και ροζέ, λόγω του ιδιαίτερου μεσοκλίματος του οροπεδίου του Αμυνταίου, που ευνοεί την παραγωγή αυτού του τύπου κρασιών. Πράγματι, αυτοί οι τύποι κρασιών επικρατούν (ποσοτικά) στη συνολική παραγωγή της περιοχής. Εξάλλου, πρόκειται για το μόνο ερυθρωπό (ροζέ) οίνο ΠΟΠ που έχει η Ελλάδα. Ταυτοχρόνως είναι και ένας από τους 2 αφρώδεις ΠΟΠ (ο άλλος είναι ο ΠΟΠ Ζίτσα). Εντός της ζώνης δραστηριοποιούνται 7 οινοποιεία που παράγουν οίνους ΠΟΠ Αμύνταιο.

Ποικιλία

Ξινόμαυρο 100%

Τύποι κρασιών

  • Ροζέ ξηρός
  • Ροζέ ημίξηρος
  • Ροζέ ημίγλυκος
  • Ροζέ ξηρός αφρώδης
  • Ροζέ ημίξηρος αφρώδης
  • Ερυθρός ξηρός
  • Ερυθρός ημίξηρος
  • Ερυθρός ημίγλυκος

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια Περιοχή Προέλευσης

Αξιολογήσεις Πελατών

Πολύ άδειο Αξιολόγηση από Δημήτρης
Τιμή
Σχέση ποιότητας- τιμής
Ποιότητα
Ενώ έχει έντονα αρώματα είναι πολύ άδειο. Σίγουρα έχει και πολύ καλύτερες μαλαγουζιές (Αναρτήθηκε στις 5/6/2016)

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

Αξιολογείτε: Μαλαγουζιά, Κτήμα Αλφα

Πως βαθμολογείτε αυτό το προϊόν; *

  1 αστέρι 2 αστέρια 3 αστέρια 4 αστέρια 5 αστέρια
Ποιότητα
Τιμή
Σχέση ποιότητας- τιμής