Μαλαγούζια

Μαλαγούζια

Η μαλαγουζιά εχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναγέννηση που έχουν σημειώσει τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στη δεκαετία του 1970, η μαλαγουζιά θεωρείτο εξαφανισμένη και την ήξεραν ελάχιστοι. Σήμερα, μετά από επίπονη εργασία πανεπιστημιακών καθηγητών, κορυφαίων καλλιεργητών και οινολόγων, η μαλαγουζιά θεωρείται ευρέως ως σταφύλι παγκόσμιας εμβέλειας, που δίνει έξοχα ξηρά λευκά κρασιά, καθώς επίσης και μερικά εκπληκτικά γλυκά.
Η μαλαγουζιά δίνει κρασιά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και πολύ έντονη, εξαιρετικά εκφραστική μύτη, με νύξεις ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό, γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο, με μετρίως υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά παράγονται από σταφύλια όψιμου τρύγου, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο πυκνά και αρωματικά. Γενικά, η ωρίμαση σε βαρέλι κολακεύει τη μαλαγουζιά, αν και τα κρασιά δεξαμενής είναι εξίσου εντυπωσιακά. Προέλευση της εν λόγω ποικιλίας θεωρείται η δυτική πλευρά της κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία), όπου ήταν γνωστή κυρίως για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Σύγχρονες καλλιέργειες εμφανίστηκαν ξανά στον αμπελώνα στη Χαλκιδική, ενώ υπάρχουν πολυάριθμοι παραγωγοί που καλλιεργούν πια μαλαγουζιά, που απαντάται έτσι, σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας.
Τα κρασιά από αυτήν είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα αρωματικών λευκών κρασιών, γεμάτα ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Τα ξηρά συνοδεύουν ιδανικά λαχανικά και γενικότερα σαλάτες, ακόμα και αγκινάρες, που είναι γνωστές για τη δυσκολία τους στο συνδυασμό με κρασί. Τα γλυκά είναι θαυμαστοί συνοδοί επιδόρπιων με φρούτα. Παραδόξως, η ξηρή μαλαγουζιά μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια, ενώ τα γλυκά κρασιά χρειάζονται τέσσερα έως επτά χρόνια για να ξεδιπλώσουν το δυναμικό τους, αν και διατηρούνται καλά και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  1. Ευχάριστη μαλαγουζιά με εξαιρετική σχέσ&et...

  2. Φρέσκες πνοές από εσπεριδοειδή στη μύτη, μαζί με ρ&omicron...

  3. Ένα κρασί που ταιριάζει σε κάθε περίσταση,...

  4. -17% Chateau Nico Lazaridi λευκό, Nico Lazaridi Winery

    Το Château Nico Lazaridi, το πιο γνωστό brand name της NICO LAZARIDI που συνέ&delt...

  5. Απο τις παλαιότερες καλλιέργειες μαλαγουζιάς με αμπέλια να ξεπερνούν τα 30 χρόνια και να δίνουν πλέον πολύ ισορροπημένα κρασιά
  6. Ένα υπέροχο, νόστιμο λευκό κρασί, από ένα μοναδ...

  7. Πολύπλοκο και καλοδομημένο, είναι ενα πολύ νόστμο κρασί!

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4