WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
- Παραγωγός
- Κτήμα Πετρήεσσα
- Χρώμα
- Λευκός
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ελλάδα
- Κατηγορία Ποιότητας
- ΠΓΕ
- Περιοχή Προέλευσης
- Ριτσώνα
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- Πίνεται Φρέσκο(1-2 χρόνια)
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Πώμα
- Φελλός
- Γλυκύτητα
- Ξηρός
- Ποικιλίες
- Μαλαγούζια
- Χρονιά
- 2022
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Λευκά 7-11°C
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- σαλάτες, ορεκτικά και τα πρώτα πιάτα ενός γεύματος. Συνδυάζεται αρμονικά με χορτόπιτες, κρέπες τυριών, ζυμαρικά με θαλασσινά
Κτήμα Πετρήεσσα
Στο Βαθύ Αυλίδας η μεγάλη αγάπη για το καλό κρασί και η μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια οδήγησε δυο φίλους τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Λεοντάρη και τον αμπελουργό Λευτέρη Λειβαδίτη, να δημιουργήσουν το Κτήμα Πετρήεσσα. Έτσι λοιπόν στην αμπελουργική ζώνη της Ριτσώνας και σε υψόμετρο 200-220 μέτρων ευδοκιμεί ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος Πετρήεσσα εκτάσεως 65 στρεμμάτων παλαιού αμπελώνα (άνω των 50ετών) και 150 στρεμμάτων νεόφυτου αμπέλωνα ανάμεσα σε πευκόφυτους λόφους, ελαιώνες και καταπράσινες ρεματιές ακολουθώντας πάντα τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής.
Μαλαγούζια
Η μαλαγουζιά εχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναγέννηση που έχουν σημειώσει τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στη δεκαετία του 1970, η μαλαγουζιά θεωρείτο εξαφανισμένη και την ήξεραν ελάχιστοι. Σήμερα, μετά από επίπονη εργασία πανεπιστημιακών καθηγητών, κορυφαίων καλλιεργητών και οινολόγων, η μαλαγουζιά θεωρείται ευρέως ως σταφύλι παγκόσμιας εμβέλειας, που δίνει έξοχα ξηρά λευκά κρασιά, καθώς επίσης και μερικά εκπληκτικά γλυκά.
Η μαλαγουζιά δίνει κρασιά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και πολύ έντονη, εξαιρετικά εκφραστική μύτη, με νύξεις ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό, γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο, με μετρίως υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά παράγονται από σταφύλια όψιμου τρύγου, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο πυκνά και αρωματικά. Γενικά, η ωρίμαση σε βαρέλι κολακεύει τη μαλαγουζιά, αν και τα κρασιά δεξαμενής είναι εξίσου εντυπωσιακά. Προέλευση της εν λόγω ποικιλίας θεωρείται η δυτική πλευρά της κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία), όπου ήταν γνωστή κυρίως για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Σύγχρονες καλλιέργειες εμφανίστηκαν ξανά στον αμπελώνα στη Χαλκιδική, ενώ υπάρχουν πολυάριθμοι παραγωγοί που καλλιεργούν πια μαλαγουζιά, που απαντάται έτσι, σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας.
Τα κρασιά από αυτήν είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα αρωματικών λευκών κρασιών, γεμάτα ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Τα ξηρά συνοδεύουν ιδανικά λαχανικά και γενικότερα σαλάτες, ακόμα και αγκινάρες, που είναι γνωστές για τη δυσκολία τους στο συνδυασμό με κρασί. Τα γλυκά είναι θαυμαστοί συνοδοί επιδόρπιων με φρούτα. Παραδόξως, η ξηρή μαλαγουζιά μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια, ενώ τα γλυκά κρασιά χρειάζονται τέσσερα έως επτά χρόνια για να ξεδιπλώσουν το δυναμικό τους, αν και διατηρούνται καλά και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.
Αξιολογήσεις Πελατών
- Υπέροχο μονοποικιλιακό κρασί Αξιολόγηση από Καταναλωτής
-
Τιμή Σχέση ποιότητας- τιμής Ποιότητα