Μαντινεία

Μαντινεία

Η ζώνη του ΠΟΠ Μαντίνεια (θεσπίστηκε το 1971) εκτείνεται στο κεντρικό ανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, μεταξύ των βουνών Πάρνωνας (2.404μ.) στα ανατολικά και Μαίναλο (1.980μ.) στα δυτικά, εκτείνεται το Μαντινειακό Πεδίο, ένα οροπέδιο με μέσο υψόμετρο 660μ. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή, η ζώνη του ΠΟΠ Μαντίνειαπεριλαμβάνει τμήματα των περιοχών Τρίπολης (Τρίπολη, Άγιος Βασίλειος, Άγιος Κωνσταντίνος, Μερκοβούνι, Πέλαγος, Σκοπή), Βαλτετσίου (Δάφνη), Κορυθίου (Αγιωργίτικα, Ζευγολατιό, Νεοχώρι, Παρθένι, Στενό), Λεβιδίου (Κανδήλα, Λεβίδι, Ορχομενός, Παλαιόπυργος), Μαντίνειας (Αρτεμίσιο, Κάψια, Λουκάς, Νεστάνη, Πικέρνη, Σάγκα, Σιμιάδες) και Τεγέας (Λιθοβούνια).

Πριν αναφερθούμε στη ζώνη του ΠΟΠ Μαντίνεια πρέπει να καταστεί σαφές ότι η σωστή λέξη είναι Μαντίνεια και όχι Μαντινεία, όπως πολλές φορές λέγεται ή γράφεται. Έρχεται από την αρχαία Μαντίνεια, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στα βορινά του οροπεδίου. Οι ταξιδιώτες της περιοχής αντικρίζουν το μαντινειακό Πεδίο αμέσως μόλις περάσουν τη σήραγγα Αρτεμισίου. Το οροπέδιο είναι μια εκτεταμένη επιμήκης έκταση, περίπου στη διεύθυνση βορράς – νότος, συνολικού μήκους περί τα 36 χιλιόμετρα. Βόρεια, στην περιοχή του Λεβιδίου, έχει μικρό πλάτος, αλλά νότια φαρδαίνει αρκετά, φτάνοντας περί τα 18 χιλιόμετρα. Με τέτοια θέση και διαμόρφωση είναι επόμενο, το χειμώνα, μερικές περιοχές να λιμνάζουν συστηματικά. Ο νόμος όμως τις εξαιρεί με σαφήνεια από τη ζώνη. Εκτός από τις «πεδινές» εκτάσεις το μοσχοφίλερο καλλιεργείται και στις χαμηλές πλαγιές των βουνών που περιβάλλουν το οροπέδιο. Η ωρίμαση των σταφυλιών είναι αργή και ο τρύγος όψιμος, μέσα στον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει κάποιες χρονιές από τις φθινοπωρινές βροχές. Είναι διακριτά δύο αρωματικά και γευστικά προφίλ στους οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Τα σταφύλια του οροπεδίου έχουν πιο αρωματικό προφίλ, με τονισμένο το άρωμα τριαντάφυλλου, ενώ τα σταφύλια των πλαγιών τονίζουν τα αρώματα εσπεριδοειδών και έχουν μάλλον πιο υψηλή οξύτητα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, μοσχοφίλερο-Μαντίνεια είναι άρρηκτα δεμένα, δίνοντας λευκά ξηρά κρασιά χαρακτηριστικά του ελληνικού αμπελώνα. Εντός της ζώνης δραστηριοποιούνται 11 οινοποιεία, που παράγουν οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Το μοσχοφίλερο όμως είναι τόσο δημοφιλές, που με τις απαραίτητες εκ του νόμου συνεργασίες ΠΟΠ Μαντίνεια παράγουν και 20 οινοποιεία εκτός της ζώνης.

Ποικιλίες

Μοσχοφίλερο (τουλάχιστον 85%), ασπρούδες.

Τύπος κρασιού

 • Λευκός ξηρός

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 1. -20% A Priori Μαντινεία- Μοσχοφίλερο, Novus Leonidas Nassiakos A Priori Μαντινεία- Μοσχοφίλερο, Novus Leonidas Nassiakos

  Μια Μαντινεία με τον χαρακτήρα που μόνο ο Λ&epsil...

 2. -11% Τομή λευκό, Οινοποιείο Τρουπή

  Τα εξαιρετικά του αρώματα και η έντονη οξύτη&...

 3. -10% Οροπέδιο, Μπουτάρη Οινοποιήτική

  Σε υψόμετρο 650 μέτρων, και με συντεταγμένες &ta...

 4. Τυπική μύτη και έντονη οξύτητα.
 5. Πρωτόγνωρος χαρακτήρας που εντυπωσιάζε&iot...

 6. Αρωματικό με τραγανή οξύτητα.

 7. Το Hoof & Lur είναι ο φόρος τιμής του οινοποιείου Τρο&up...

 8. Το μοσχοφίλερο όπως δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει!
 9. Το premium, χρονολογημένο αφρώδες του Γιάννη Τσέ&la...

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2