WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Τανίνες
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Στην όψη ρουμπινί με κεραμιδί πινελιές που φανερώνουν την παλαίωση του. Αρωματικά πλούσιο και ιδιαίτερα πολύπλοκο με αρώματα μπαχαρικών, λιαστής ντομάτας και κόκκινων φρούτων να συνυπάρχουν. Στο στόμα γεμάτο, με ισορροπημένη οξύτητα μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση.
- Παραγωγός
- Κτήμα Χρυσοχόου
- Χρώμα
- Ερυθρός
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ελλάδα
- Κατηγορία Ποιότητας
- ΠΓΕ
- Περιοχή Προέλευσης
- Νάουσα
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- Επιδέχεται Μακρά Παλαίωση
Περιοχή Προέλευσης
Νάουσα
Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Νάουσα (PDO Naoussa) θεσμοθετήθηκε το 1971, και βρίσκεται στο βορειοαδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Με επίκεντρο την πολύ γραφική πόλη του κρασιού Νάουσα, σε έκταση κοντά στα 7000στρ και σε υψόμετρα από 150μ έως 350μ είναι η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Νάουσα. Στους πρόποδες και στις ανατολικές - νοτιοανατολικές πλαγιές του Βέρμιου (2052μ), σε ένα πολύ γοητευτικό φυσικό περιβάλλον και σε πολυμορφία αναγλύφου, προσανατολισμών και εδαφών, ο αμπελώνας της Νάουσας είναι, σχεδόν στο σύνολό του, γραμμικός. Η ποικιλία σταφυλίου για την ΠΟΠ Νάουσα είναι το ξινόμαυρο. Το ξινόμαυρο είναι η πλέον πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου του βορειοελλαδικού χώρου. Στη Νάουσα έχει τη μεγαλύτερη έκταση από τις 4 ζώνες ΠΟΠ που στη σύνθεση των οίνων τους συμμετέχει. Η ποιότητα των σταφυλιών του ξινόμαυρου της Νάουσας εξαρτάται πολύ από τη θέση - προσανατολισμό των αμπελιών και τη σύσταση των εδαφών (προτιμότερα τα ασβεστούχα). Τις ψυχρές και βροχερές χρονιές σημαντικά τμήματα της παραγωγής έχουν πρόβλημα ωρίμανσης. Μετά από εκτεταμένη έρευνα, έχουν επιλεχθεί 3 κλώνοι του ξινόμαυρου της Νάουσας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φυτεύονται πολύ και ταυτοχρόνως γίνονται πειραματισμοί με την πυκνότητα φύτευσης και τη διαμόρφωση των πρέμνων. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μεθοδικής δουλείας έχουν ήδη φανεί και έχουν δρομολογήσει το μεγάλο ερυθρό ξινόμαυρο της Νάουσας. Στη Νάουσα το ξινόμαυρο οινοποιείται και ως λευκός οίνος (με λευκή οινοποίηση πάτα-τράβα) και συνηθίζεται η εμφιάλωσή του μόνου ως ποικιλιακού οίνου.