Κτήμα Φουντή, Κτήμα Φουντή

Κανονική Τιμή: 14,45 €

Special Price 12,71 €

Κτήμα Φουντή, Κτήμα Φουντή

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

Κανονική Τιμή: 14,45 €

Special Price 12,71 €

Brands:
Color:

Διαθεσιμότητα:
Εξαντλήθηκε Δεν είναι διαθέσιμο για παραγγελία.

  • Τηλεφωνικές παραγγελίες
  • 2311 292 051
Vinoteca's tasting note
Ένα τυπικό ξινόμαυρο με τραχύ χαρακτήρα.

WINE PROFILE

    • Αρωματικό
    • Πολύπλοκο στη μύτη
    • Σώμα
    • Τανίνες
    • Οξύτητα
    • Επίγευση
    • Δυνατότητα Παλαίωσης

Λεπτομέρειες

Χαρακτηριζεται απο χρώμα εξελιγμένο με ιώδεις ανταύγειες. Έχει πλούσιο μπουκέτο με νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ξύλου. Στο στόμα είναι γεμάτο με τανίνες που αναπτύσσονται όμορφα και έχει μεγάλης διάρκειας επίγευση.
      • Χρώμα
      • Ερυθρός
      • Φιάλη
      • 750 ml
      • Χώρα Προέλευσης
      • Ελλάδα
      • Κατηγορία Ποιότητας
      • ΠΟΠ
      • Δυνατότητα Παλαίωσης
      • Επιδέχεται Μακρά Παλαίωση
      • Κατάσταση
      • Ήσυχος
      • Πώμα
      • Φελλός
      • Γλυκύτητα
      • Ξηρός
      • Χρονιά
      • 2008
      • Θερμοκρασία σερβιρίσματος
      • Ερυθρά 15-18°C
      • Ωρίμανση σε βαρέλια
      • Ναί
      • Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
      • Κρέατα ψητά, κρέατα με κόκκινη σάλτσα και συνδυάζεται τέλεια με κίτρινα τυριά.
      • Σερβίρεται σε καράφα
      • Ναι
Παραγωγός

Κτήμα Φουντή

Η οικογένεια Φουντή κατάγεται από την Στράντζα της Ανατολικής Θράκης. Το 1914 παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς και έπειτα από περιπλάνηση 10 ετών εγκαθίσταται τελικά στην περιοχή της Νάουσας, όπου μαζί με άλλες προσφυγικές οικογένειες ιδρύουν τον οικισμό της Νέας Στράντζας.

Εδώ ο Γεώργιος Φουντής και ο γιός του Θεόδωρος γνωρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια και φυτεύουν τον πρώτο τους αμπελώνα με Ξινόμαυρο, το 1930. Την παράδοση συνεχίζει ο Νικόλαος Θεοδ. Φουντής, ο οποίος επεκτείνει τα αμπέλια της οικογένειας κατα την δεκαετία του 1970.

Κατα την δεκαετία του 1980 γνωρίζει διεθνείς προσωπικότητες του κρασιού, από τις ιδέες των οποίων γοητεύεται και έτσι ιδρύει το δικό του οινοποιείο, το 1992.

Το 1996 επιστρέφει από την Γαλλία ο ανηψιός του Δημήτριος Ζιάννης, χημικός οινολόγος και αναλαμβάνει την παραγωγή του κτήματος. 

Οι αρχικώς υποτυπώδεις εγκαταστάσεις έχουν δώσει την θέση τους σ’ένα μικρό οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Νέας Στράντζας.

Το οινοποιείο Φουντή είναι μια σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση η οποία σαν κύριο στόχο της έχει την παραγωγή οίνων ποιότητας.

Η ιδιαίτερη και προσεκτική φροντίδα των αμπελώνων, σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία στη διαδικασία οινοποίησης, αποτελούν τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Παράλληλα, η συμμετοχή μας σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σκοπό έχει τη συμβολή μας στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην πόλη της Νάουσας και μέσω αυτού την ανάδειξη των εκλεκτών κρασιών ΟΠΑΠ Νάουσας (Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας) που προέρχονται από την ιδιαίτερη ποικιλία που καλλιεργείται στην Βόρεια Ελλάδα, το «Ξινόμαυρο».

Δείτε όλα τα κρασιά από τον ίδιο παραγωγό
Ποικιλία

Ξινόμαυρο

Το όνομα του προέρχεται από το ξινό και το μαύρο, αν και στην πράξη, οι φλούδες των ρωγών του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε χρωστικές. Το ξινόμαυρο όμως εκπλήσσει με τις επιδόσεις και τον πολυδύναμο χαρακτήρα του, προσφέροντας φίνα ερυθρά, δυναμικά ροζέ, αρωματικά αφρώδη, ακόμα και ιδιοσυγκρασιακά γλυκά κρασιά. 
Φυτεμένο σε κάθε γωνιά της κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, το ξινόμαυρο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο ή συμμετέχει στα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη, καθώς και στα ξηρά ήσυχα και αφρώδη κρασιά του Αμυνταίου (ΠΟΠ Αμύνταιο). «Δύστροπο» και απαιτητικό, το ξινόμαυρο χρειάζεται κατάλληλο terroir, αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, για να ξεδιπλώσει το μεγαλείο του. Τότε όμως, θυμίζει τη σπουδαία ποικιλία του Πιεμόντε, νεμπιόλο. Οι ομοιότητες όμως με αυτή δεν σταματούν εδώ. Το ρουμπινί χρώμα, το μαγικό μπουκέτο, που περιλαμβάνει από βιολέτες μέχρι πολτό ελιάς και από ντομάτα μέχρι καπνό και φραγκοστάφυλα, το υψηλόβαθμο, γεμάτο οξύτητα στόμα και οι άγριες ταννίνες, δίκαια του έχουν δώσει τον τίτλο «ελληνικό νεμπιόλο».
Στην περίπτωση των ερυθρών κρασιών, μια μακρόχρονη παλαίωση καταφέρνει να τιθασεύσει το χαρακτήρα του και να χαρίσει τα βελούδινα διακεκριμένα κρασιά για τα οποία το ξινόμαυρο είναι παγκοσμίως γνωστό και άρρηκτα συνυφασμένο με συγκεκριμένες προελεύσεις, όπως ξινόμαυρο-Νάουσα, ξινόμαυρο-Αμύνταιο κ.ά. Άλλες φορές πάλι, οι παραγωγοί επιλέγουν την πρόσμειξή του με ηπιότερες ποικιλίες, όπως κάποιες ξένες ή και τις ελληνικές σταυρωτό και κρασάτο (ΠΟΠ Ραψάνη) και νεγκόσκα (ΠΟΠ Γουμένισσα), ώστε να κάνουν τα κρασιά του πιο προσιτά στη νεότητά τους. Το χαρισματικό ξινόμαυρο κατέχει δίκαια μια υψηλότατη θέση στην ιεραρχία των ελληνικών ποικιλιών. Με τη μοναδικότητα και τις επιδόσεις του υπόσχεται να προσφέρει δυνατές εμπειρίες σε κάθε πραγματικό γνώστη του κρασιού, πείθοντάς τον από την πρώτη γουλιά ότι βρίσκεται μπροστά σε κάτι σπουδαίο και ξεχωριστό.

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια ποικιλία
Περιοχή Προέλευσης

Νάουσα

Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Νάουσα (PDO Naoussa) θεσμοθετήθηκε το 1971, και βρίσκεται στο βορειοαδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας  Ημαθίας. Με επίκεντρο την πολύ γραφική πόλη του κρασιού Νάουσα, σε έκταση κοντά στα 7000στρ και σε υψόμετρα από 150μ έως 350μ είναι η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) ΝάουσαΣτους πρόποδες και στις ανατολικές - νοτιοανατολικές πλαγιές του Βέρμιου (2052μ), σε ένα πολύ γοητευτικό φυσικό περιβάλλον και σε πολυμορφία αναγλύφου, προσανατολισμών και εδαφών, ο αμπελώνας της Νάουσας είναι, σχεδόν στο σύνολό του, γραμμικός. Η ποικιλία σταφυλίου για την ΠΟΠ Νάουσα είναι το ξινόμαυρο. Το ξινόμαυρο είναι η πλέον πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου του βορειοελλαδικού χώρου. Στη Νάουσα έχει τη μεγαλύτερη έκταση από τις 4 ζώνες ΠΟΠ που στη σύνθεση των οίνων τους συμμετέχει. Η ποιότητα των σταφυλιών του ξινόμαυρου της Νάουσας εξαρτάται πολύ από τη θέση - προσανατολισμό των αμπελιών και τη σύσταση των εδαφών (προτιμότερα τα ασβεστούχα). Τις ψυχρές και βροχερές χρονιές σημαντικά τμήματα της παραγωγής έχουν πρόβλημα ωρίμανσης. Μετά από εκτεταμένη έρευνα, έχουν επιλεχθεί 3 κλώνοι του ξινόμαυρου της Νάουσας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φυτεύονται πολύ και ταυτοχρόνως γίνονται πειραματισμοί με την πυκνότητα φύτευσης και τη διαμόρφωση των πρέμνων. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μεθοδικής δουλείας έχουν ήδη φανεί και έχουν δρομολογήσει το μεγάλο ερυθρό ξινόμαυρο της ΝάουσαςΣτη Νάουσα το ξινόμαυρο οινοποιείται και ως λευκός οίνος (με λευκή οινοποίηση πάτα-τράβα) και συνηθίζεται η εμφιάλωσή του μόνου ως ποικιλιακού οίνου.
 

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια Περιοχή Προέλευσης

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

Αξιολογείτε: Κτήμα Φουντή, Κτήμα Φουντή

Πως βαθμολογείτε αυτό το προϊόν; *

  1 αστέρι 2 αστέρια 3 αστέρια 4 αστέρια 5 αστέρια
Ποιότητα
Τιμή
Σχέση ποιότητας- τιμής