Rose De Xinomavro 2007, Αμπελώνες Θυμιόπουλου

31,00 €

Rose De Xinomavro 2007, Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

31,00 €
Brands:
Color:

Διαθεσιμότητα:
Εξαντλήθηκε Δεν είναι διαθέσιμο για παραγγελία.

  • Τηλεφωνικές παραγγελίες
  • 2311 292 051
Vinoteca's tasting note

Φανταζόσασταν οτι θα μιλούσαμε για ένα ροζέ κρασί που έχει ζυμώσει με γηγενείς ζύμες, έχει παλαιώσει σε γαλλικά βαρέλια δεύτερης χρήσης (500 λίτρων) για 4 χρόνια και έχει φυλαχθεί στο κελάρι του παραγωγού για 8 χρόνια? Και όμως, μιλάμε για ένα σπάνιο κρασί που πρέπει να απολαύσετε!

WINE PROFILE

    • Αρωματικό
    • Πολύπλοκο στη μύτη
    • Σώμα
    • Τανίνες
    • Οξύτητα
    • Επίγευση

Λεπτομέρειες

Οπτικά είναι ανοιχτό πορτοκαλί, με κεραμιδί ανταύγειες. Στη μύτη πολύπλοκο όπου διακρίνονται κόκκινα φρούτα, λιαστή ντομάτα, ώριμο ροδάκινο, θυμάρι, λεβάντα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και χαμομήλι. Στο στόμα μέτριας έντασης, με υψηλή οξύτητα, λιπαρό, με μακρά επίγευση.

      • Πώμα
      • Φελλός
      • Γλυκύτητα
      • Ξηρός
      • Χρονιά
      • 2007
      • Θερμοκρασία σερβιρίσματος
      • Ροζέ 9-12 °C
      • Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
      • σπαγγέτι με θαλασσινά, πιάτα με γαρίδες ή σολομό
      • Σερβίρεται σε καράφα
      • Ναι
Παραγωγός

Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου βρίσκονται στον Τρίλοφο Ημαθίας, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, στη Βόρειο Ελλάδα. Η καλλιέργεια των αμπελώνων επικεντρώνεται στην μοναδική ερυθρή ποικιλία του Ξινόμαυρου, χαρακτηριστικό της οποίας είναι το φαινολικό δυναμικό της, που την καθιστά ικανή να παράγει κρασιά μακράς παλαίωσης. Τα αμπέλια καλλιεργούνται με τα πρότυπα της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Σήμερα, οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου παράγουν τρεις ετικέτες κρασιών: Jeunes Vignes (Young Vines) de Xinomavro, Rosé de Xinomavro, και Γη & Ουρανός. Πειραματικά, το 2011, ήρθε να προστεθεί η νέα ετικέτα Nature, επίσης από την ποικιλία Ξινόμαυρο και χωρίς προσθήκη θειώδους. Οι εξαγωγές του κτήματος αγγίζουν το 97% της συνολικής παραγωγής. Το κρασί Γη & Ουρανός άλλαξε την εικόνα του ξινόμαυρου παγκόσμια.

Δείτε όλα τα κρασιά από τον ίδιο παραγωγό
Ποικιλία

Ξινόμαυρο

Το όνομα του προέρχεται από το ξινό και το μαύρο, αν και στην πράξη, οι φλούδες των ρωγών του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε χρωστικές. Το ξινόμαυρο όμως εκπλήσσει με τις επιδόσεις και τον πολυδύναμο χαρακτήρα του, προσφέροντας φίνα ερυθρά, δυναμικά ροζέ, αρωματικά αφρώδη, ακόμα και ιδιοσυγκρασιακά γλυκά κρασιά. 
Φυτεμένο σε κάθε γωνιά της κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, το ξινόμαυρο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο ή συμμετέχει στα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη, καθώς και στα ξηρά ήσυχα και αφρώδη κρασιά του Αμυνταίου (ΠΟΠ Αμύνταιο). «Δύστροπο» και απαιτητικό, το ξινόμαυρο χρειάζεται κατάλληλο terroir, αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, για να ξεδιπλώσει το μεγαλείο του. Τότε όμως, θυμίζει τη σπουδαία ποικιλία του Πιεμόντε, νεμπιόλο. Οι ομοιότητες όμως με αυτή δεν σταματούν εδώ. Το ρουμπινί χρώμα, το μαγικό μπουκέτο, που περιλαμβάνει από βιολέτες μέχρι πολτό ελιάς και από ντομάτα μέχρι καπνό και φραγκοστάφυλα, το υψηλόβαθμο, γεμάτο οξύτητα στόμα και οι άγριες ταννίνες, δίκαια του έχουν δώσει τον τίτλο «ελληνικό νεμπιόλο».
Στην περίπτωση των ερυθρών κρασιών, μια μακρόχρονη παλαίωση καταφέρνει να τιθασεύσει το χαρακτήρα του και να χαρίσει τα βελούδινα διακεκριμένα κρασιά για τα οποία το ξινόμαυρο είναι παγκοσμίως γνωστό και άρρηκτα συνυφασμένο με συγκεκριμένες προελεύσεις, όπως ξινόμαυρο-Νάουσα, ξινόμαυρο-Αμύνταιο κ.ά. Άλλες φορές πάλι, οι παραγωγοί επιλέγουν την πρόσμειξή του με ηπιότερες ποικιλίες, όπως κάποιες ξένες ή και τις ελληνικές σταυρωτό και κρασάτο (ΠΟΠ Ραψάνη) και νεγκόσκα (ΠΟΠ Γουμένισσα), ώστε να κάνουν τα κρασιά του πιο προσιτά στη νεότητά τους. Το χαρισματικό ξινόμαυρο κατέχει δίκαια μια υψηλότατη θέση στην ιεραρχία των ελληνικών ποικιλιών. Με τη μοναδικότητα και τις επιδόσεις του υπόσχεται να προσφέρει δυνατές εμπειρίες σε κάθε πραγματικό γνώστη του κρασιού, πείθοντάς τον από την πρώτη γουλιά ότι βρίσκεται μπροστά σε κάτι σπουδαίο και ξεχωριστό.

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια ποικιλία
Περιοχή Προέλευσης

Νάουσα

Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Νάουσα (PDO Naoussa) θεσμοθετήθηκε το 1971, και βρίσκεται στο βορειοαδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας  Ημαθίας. Με επίκεντρο την πολύ γραφική πόλη του κρασιού Νάουσα, σε έκταση κοντά στα 7000στρ και σε υψόμετρα από 150μ έως 350μ είναι η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) ΝάουσαΣτους πρόποδες και στις ανατολικές - νοτιοανατολικές πλαγιές του Βέρμιου (2052μ), σε ένα πολύ γοητευτικό φυσικό περιβάλλον και σε πολυμορφία αναγλύφου, προσανατολισμών και εδαφών, ο αμπελώνας της Νάουσας είναι, σχεδόν στο σύνολό του, γραμμικός. Η ποικιλία σταφυλίου για την ΠΟΠ Νάουσα είναι το ξινόμαυρο. Το ξινόμαυρο είναι η πλέον πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου του βορειοελλαδικού χώρου. Στη Νάουσα έχει τη μεγαλύτερη έκταση από τις 4 ζώνες ΠΟΠ που στη σύνθεση των οίνων τους συμμετέχει. Η ποιότητα των σταφυλιών του ξινόμαυρου της Νάουσας εξαρτάται πολύ από τη θέση - προσανατολισμό των αμπελιών και τη σύσταση των εδαφών (προτιμότερα τα ασβεστούχα). Τις ψυχρές και βροχερές χρονιές σημαντικά τμήματα της παραγωγής έχουν πρόβλημα ωρίμανσης. Μετά από εκτεταμένη έρευνα, έχουν επιλεχθεί 3 κλώνοι του ξινόμαυρου της Νάουσας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φυτεύονται πολύ και ταυτοχρόνως γίνονται πειραματισμοί με την πυκνότητα φύτευσης και τη διαμόρφωση των πρέμνων. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μεθοδικής δουλείας έχουν ήδη φανεί και έχουν δρομολογήσει το μεγάλο ερυθρό ξινόμαυρο της ΝάουσαςΣτη Νάουσα το ξινόμαυρο οινοποιείται και ως λευκός οίνος (με λευκή οινοποίηση πάτα-τράβα) και συνηθίζεται η εμφιάλωσή του μόνου ως ποικιλιακού οίνου.
 

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια Περιοχή Προέλευσης

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

Αξιολογείτε: Rose De Xinomavro 2007, Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Πως βαθμολογείτε αυτό το προϊόν; *

  1 αστέρι 2 αστέρια 3 αστέρια 4 αστέρια 5 αστέρια
Ποιότητα
Τιμή
Σχέση ποιότητας- τιμής
Φανταζόσασταν οτι θα μιλούσαμε για ένα ροζέ κρασί που έχει ζυμώσει με γηγενείς ζύμες, έχει παλαιώσει σε γαλλικά βαρέλια δεύτερης χρήσης (500 λίτρων) για 4 χρόνια και έχει φυλαχθεί στο κελάρι του παραγωγού για 8 χρόνια? Και όμως, μιλάμε για ένα σπάνιο κρασί που πρέπει να απολαύσετε!

" />