WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Ελαφρύ ροζ με γκρί αποχρώσεις. Έντονο στην μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών και άνθεων να ξεχωρίζουν. Στο στόμα διακρίνεται απο την ευχάριστη οξύτητα του και το μακρύ τελείωμα.
- Παραγωγός
- Κτήμα Τσέλεπου
- Χρώμα
- Ροζέ
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ελλάδα
- Κατηγορία Ποιότητας
- ΠΟΠ
- Περιοχή Προέλευσης
- Μαντινεία
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- Πίνεται Φρέσκο(1-2 χρόνια)
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Πώμα
- Φελλός
- Γλυκύτητα
- Ξηρός
- Ποικιλίες
- Μοσχοφίλερο
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Ροζέ 9-12 °C
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- Θαλασσινά, ψάρια, ριζότο σολομού
Κτήμα Τσέλεπου
Μετά από μια δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα ο Γιάννης Τσέλεπος επέλεξε το 1989 για εγκατάσταση του Κτήματος τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Λόφοι που χαρακτηρίζονται από εδάφη φτωχά και αργυλοπετρώδη, με ιδανική αποστράγγιση, είναι ικανά να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας πραγματικούς πρεσβευτές του Αρκαδικού αμπελώνα. Αξιοποιώντας το οικοσύστημα της Αρκαδικής γης εγκαταστήσαμε τους αμπελώνες μας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «μοσχοφίλερο» αποτελούν από το 1971 τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του οινοπεδίου της Μαντινείας, διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Έτσι το φιλέρι που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο μεταβάλλεται σε Μοσχοφίλερο στη Μαντινεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης, υποβοηθούμενο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την όψιμη ωρίμανση. Κρασιά με τριανταφυλλένια παρουσία, θυμίζουν συνδυασμό των αρωμάτων των ποικιλιών Gewurztraminer και Μοσχάτου. Το κρασί που παράγεται είναι ένα κρασί «blanc de gris », λευκό από γκρίζα σταφύλια. Κρασί γνήσιος απόγονος του αμπελώνα της αρχαίας Αρκαδίας, που κατά τον ιστορικό και περιηγητή Θεόφραστο, αποκαλείται ο «κάπνειος οίνος της Αρκαδίας».
Μοσχοφίλερο
Το σταφύλι μπορεί στην πραγματικότητα να διαθέτει ρώγες με ερυθρωπή ή γκριζωπή φλούδα και ειναι το πιο αρωματικό από όλα τα μέλη της οικογένειας των φιλεριών, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, με το συνθετικό «μόσχο». Χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή ξηρών λευκών και ελάχιστων αφρωδών οίνων. Συχνά συμμετέχει και σε χαρμάνια οίνων, αλλα και σε ροζέ κρασιά.
Πυρήνας της καλλιέργειας του όψιμου μοσχοφίλερου είναι η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα το οροπέδιο της Μαντινείας. Εκεί, στα ορεινά κρύα εδάφη της περιοχής, δίνονει τους λευκούς οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Αρκεί απλώς το ποτήρι να πλησιάσει τη μύτη και το μοσχοφίλερο χαρίζει απλόχερα τα φίνα και εξωτικά αρώματά του, με νότες λίτσι, ροδοπετάλων και λεμονανθών. Με την πρώτη γουλιά παρασύρει με την παιχνιδιάρικη διάθεση που δημιουργεί το ελαφρύ σώμα του, η γαργαλιστική οξύτητα και το πικάντικο τελείωμα. Το μοσχοφίλερο μάλιστα δεν θυσιάζει τα χαρακτηριστικά αυτά ούτε όταν οινοποιηθεί με τη μέθοδο της Καμπανίας, για να δώσει λεπτά αφρώδη κρασιά, ούτε όταν εκχυλιστεί στην περίπτωση των ροζέ κρασιών, ούτε καν όταν ωριμάσει σε βαρέλι, στις σπάνιες περιπτώσεις που οινοπαραγωγοί αποφασίσουν να του προσδώσουν πάχος και όγκο.
Εξωτικό και γεμάτο φρεσκάδα, το μοσχοφίλερο πίνεται είτε ως απεριτίφ, είτε δίπλα σε κομψά πιάτα.
Μαντινεία
Η ζώνη του ΠΟΠ Μαντίνεια (θεσπίστηκε το 1971) εκτείνεται στο κεντρικό ανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, μεταξύ των βουνών Πάρνωνας (2.404μ.) στα ανατολικά και Μαίναλο (1.980μ.) στα δυτικά, εκτείνεται το Μαντινειακό Πεδίο, ένα οροπέδιο με μέσο υψόμετρο 660μ. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή, η ζώνη του ΠΟΠ Μαντίνειαπεριλαμβάνει τμήματα των περιοχών Τρίπολης (Τρίπολη, Άγιος Βασίλειος, Άγιος Κωνσταντίνος, Μερκοβούνι, Πέλαγος, Σκοπή), Βαλτετσίου (Δάφνη), Κορυθίου (Αγιωργίτικα, Ζευγολατιό, Νεοχώρι, Παρθένι, Στενό), Λεβιδίου (Κανδήλα, Λεβίδι, Ορχομενός, Παλαιόπυργος), Μαντίνειας (Αρτεμίσιο, Κάψια, Λουκάς, Νεστάνη, Πικέρνη, Σάγκα, Σιμιάδες) και Τεγέας (Λιθοβούνια).
Πριν αναφερθούμε στη ζώνη του ΠΟΠ Μαντίνεια πρέπει να καταστεί σαφές ότι η σωστή λέξη είναι Μαντίνεια και όχι Μαντινεία, όπως πολλές φορές λέγεται ή γράφεται. Έρχεται από την αρχαία Μαντίνεια, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στα βορινά του οροπεδίου. Οι ταξιδιώτες της περιοχής αντικρίζουν το μαντινειακό Πεδίο αμέσως μόλις περάσουν τη σήραγγα Αρτεμισίου. Το οροπέδιο είναι μια εκτεταμένη επιμήκης έκταση, περίπου στη διεύθυνση βορράς – νότος, συνολικού μήκους περί τα 36 χιλιόμετρα. Βόρεια, στην περιοχή του Λεβιδίου, έχει μικρό πλάτος, αλλά νότια φαρδαίνει αρκετά, φτάνοντας περί τα 18 χιλιόμετρα. Με τέτοια θέση και διαμόρφωση είναι επόμενο, το χειμώνα, μερικές περιοχές να λιμνάζουν συστηματικά. Ο νόμος όμως τις εξαιρεί με σαφήνεια από τη ζώνη. Εκτός από τις «πεδινές» εκτάσεις το μοσχοφίλερο καλλιεργείται και στις χαμηλές πλαγιές των βουνών που περιβάλλουν το οροπέδιο. Η ωρίμαση των σταφυλιών είναι αργή και ο τρύγος όψιμος, μέσα στον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει κάποιες χρονιές από τις φθινοπωρινές βροχές. Είναι διακριτά δύο αρωματικά και γευστικά προφίλ στους οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Τα σταφύλια του οροπεδίου έχουν πιο αρωματικό προφίλ, με τονισμένο το άρωμα τριαντάφυλλου, ενώ τα σταφύλια των πλαγιών τονίζουν τα αρώματα εσπεριδοειδών και έχουν μάλλον πιο υψηλή οξύτητα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, μοσχοφίλερο-Μαντίνεια είναι άρρηκτα δεμένα, δίνοντας λευκά ξηρά κρασιά χαρακτηριστικά του ελληνικού αμπελώνα. Εντός της ζώνης δραστηριοποιούνται 11 οινοποιεία, που παράγουν οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Το μοσχοφίλερο όμως είναι τόσο δημοφιλές, που με τις απαραίτητες εκ του νόμου συνεργασίες ΠΟΠ Μαντίνεια παράγουν και 20 οινοποιεία εκτός της ζώνης.
Ποικιλίες
Μοσχοφίλερο (τουλάχιστον 85%), ασπρούδες.
Τύπος κρασιού
- Λευκός ξηρός