Νότιος Αφρική

Νότιος Αφρική

Τα κρασιά της Νότιας Αφρικής συνδυάζουν κομψότητα και δύναμη, τα σταφύλια καλλιεργούνται σε ένα από τα πιο ξεχωριστά μέρη του κόσμου – με αρχαία εδάφη, δύο ωκεανούς, ψηλά βουνά και απαράμιλλη φυσική ομορφιά.

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 1. -11% Porcupine Ridge Sauvignon Blanc

  Ένα υπέροχο Sauvignon από την Νότια Αφρική!

 2. Το Escapades είναι ένα από τα πρώτα Ελληνικά οινικά projects...&epsil...

 3. -11% Chenin Blanc, Fairview
 4. -11% Cabernet Sauvignon- Shiraz- Malbec, Escapades

  Το Escapades είναι ένα από τα πρώτα Ελληνικά οινικά projects......

 5. Εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στο φρούτο &kap...

 6. Καλοδομημένο και πληθωρικό κρασί.

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Λίγη Ιστοριά..

Tο νοτιοαφρικανικό κρασί έχει μια ιστορία που χρονολογείται από το 1659, με το πρώτο μπουκάλι να παράγεται στο Κέιπ Τάουν από τον ιδρυτή και κυβερνήτη Jan van Riebeeck. Η παραγωγή συγκεντρώνεται γύρω από το Κέιπ Τάουν και βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, με μεγάλα αμπελώνες και κέντρα παραγωγής στην Constantia, Paarl, Stellenbosch και Worcester.

Οι ρίζες της νοτιοαφρικανικής βιομηχανίας κρασιού μπορούν να εντοπιστούν στις εξερευνήσεις της <<Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών>>, η οποία ίδρυσε έναν σταθμό ανεφοδιασμού στο σημερινό Κέιπ Τάουν. Σε έναν Ολλανδό χειρουργό, τον Jan van Riebeeck, ανατέθηκε η διαχείριση του σταθμού και η φύτευση αμπελώνων για την παραγωγή κρασιών και σταφυλιών. Αυτό είχε σκοπό να αποτρέψει το σκορβούτο μεταξύ των ναυτικών κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους κατά μήκος της ‘’διαδρομής των μπαχαρικών’’ προς την Ινδία και την Ανατολή. Η πρώτη συγκομιδή έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1659.

Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που προκάλεσε συμπίεση των τιμών ώθησε την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να χρηματοδοτήσει το σχηματισμό της Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt (KWV) το 1918. Ξεκινώντας ως συνεταιρισμός, η KWV σύντομα απέκτησε δύναμη και εξέχουσα θέση να καθορίσει τελικά πολιτικές και τιμές για ολόκληρη τη βιομηχανία κρασιού της Νότιας Αφρικής.

Για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα, η βιομηχανία κρασιού της Νότιας Αφρικής έλαβε ελάχιστη διεθνή προσοχή. Η απομόνωσή της επιδεινώθηκε από τα μποϊκοτάζ των προϊόντων της Νότιας Αφρικής σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο σύστημα του Απαρτχάιντ της χώρας. Μόλις τη δεκαετία του 1990, όταν έληξε το Απαρτχάιντ και άνοιξε η παγκόσμια εξαγωγική αγορά, τα κρασιά της Νότιας Αφρικής άρχισαν να βιώνουν μια αναγέννηση. Πολλοί παραγωγοί στη Νότια Αφρική υιοθέτησαν γρήγορα νέες τεχνολογίες αμπελουργίας και οινοποίησης. Η παρουσία ιπτάμενων οινοποιών από το εξωτερικό έφερε διεθνείς επιρροές και εστίαση σε γνωστές ποικιλίες όπως το Shiraz, το Cabernet Sauvignon και το Chardonnay. Η αναδιοργάνωση του ισχυρού συνεταιρισμού KWV σε ιδιωτική επιχείρηση πυροδότησε περαιτέρω καινοτομία και βελτίωση της ποιότητας. Οι ιδιοκτήτες αμπελώνων και οινοποιείων που προηγουμένως βασίζονταν στη δομή καθορισμού των τιμών που αγόραζαν τα περίσσια σταφύλια τους για απόσταξη, αναγκάστηκαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί μετατοπίζοντας την εστίασή τους στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Το 1990, λιγότερο από το 30% όλων των σταφυλιών που τρυγήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για  παραγωγή κρασιού που προοριζόταν για την καταναλωτική αγορά, ενώ το υπόλοιπο 70% αποστάχθηκε σε κονιάκ, πωλήθηκε ως επιτραπέζιο σταφύλι και χυμό ή απορρίφθηκε. Μέχρι το 2003, οι αριθμοί είχαν αντιστραφεί με περισσότερο από το 70% των σταφυλιών που συγκομίστηκαν εκείνη τη χρονιά να φτάνουν στην καταναλωτική αγορά ως κρασί.

Γεωγραφία

Η Νότια Αφρική βρίσκεται στην μύτη της αφρικανικής ηπείρου με τις περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές να βρίσκονται κοντά στις παράκτιες επιρροές του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού. Αυτές οι περιοχές έχουν κυρίως μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζεται από έντονο ηλιακό φως και ξηρή ζέστη. Οι χειμώνες τείνουν να είναι κρύοι και υγροί με πιθανές χιονοπτώσεις σε υψηλότερα υψόμετρα. Η απειλή του ανοιξιάτικου παγετού είναι σπάνια με τις περισσότερες αμπελοοινικές περιοχές να έχουν μια ζεστή καλλιεργητική περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου. Η πλειονότητα της ετήσιας βροχόπτωσης εμφανίζεται τους χειμερινούς μήνες και κυμαίνεται από 250 χιλιοστά στην ημι-έρημο περιοχή του Klein Karoo έως 1.500 χιλιοστά κοντά στα βουνά Worcester. Περιοχές πιο κοντά στην ακτή ή στη σκιά της βροχής των εσωτερικών οροσειρών, όπως το Drakenstein, το Hottentots Holland και το Langeberg, θα έχουν περισσότερες βροχοπτώσεις από περιοχές πιο εσωτερικά. Σε πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές της Νότιας Αφρικής η άρδευση είναι απαραίτητη για την αμπελοκαλλιέργεια. Το ρεύμα Benguela από την Ανταρκτική φέρνει δροσερό αέρα από τις ακτές του νότιου Ατλαντικού που επιτρέπει στις μέσες θερμοκρασίες της περιοχής να είναι χαμηλότερες από περιοχές με συγκρίσιμο γεωγραφικό πλάτος. Ένα ισχυρό ρεύμα ανέμου, γνωστό ως Cape Doctor, φέρνει θυελλώδεις ανέμους στις αμπελοοινικές περιοχές του Ακρωτηρίου, οι οποίοι έχουν το θετικό πλεονέκτημα ότι περιορίζουν τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών του μούχλας και των μυκήτων των σταφυλιών καθώς και της υγρασίας μετριασμού, αλλά μπορεί επίσης να βλάψουν τα αμπέλια που δεν προστατεύονται.

Κατά τους μήνες τρύγου, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες σε πολλές οινοπαραγωγικές περιοχές της Νότιας Αφρικής είναι 23 °C με αιχμές έως και 40 °C  όχι ασυνήθιστες στις θερμές κοιλάδες των ποταμών της ενδοχώρας γύρω από το Breede, Olifants και Orange Rivers. 

Στην κλίμακα Winkler, η πλειονότητα των οινοπαραγωγικών περιοχών της Νότιας Αφρικής θα ταξινομηθεί ως τοποθεσίες Περιοχής III με άθροισμα θερμότητας και βαθμοημερή παρόμοια με την οινοπαραγωγική περιοχή της Καλιφόρνια στο Oakville στην κοιλάδα Napa. Οι θερμότερες περιοχές όπως το Klein Karoo και  Douglas εμπίπτουν στην περιοχή IV (παρόμοια με την Τοσκάνη) και στην περιοχή V (παρόμοια με το Περθ στη Δυτική Αυστραλία) αντίστοιχα. Οι νέες φυτεύσεις είναι το επίκεντρο σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα στις περιοχές του Elgin και του Walker Bay, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως Περιοχή ΙΙ με θερμοκρασίες πιο κοντά στη Βουργουνδία και το Πιεμόντε.

Οι αμπελοοινικές περιοχές της Νότιας Αφρικής απλώνονται στις περιοχές του Δυτικού και Βόρειου Ακρωτηρίου, καλύπτοντας 500 χιλιόμετρα από δυτικά προς ανατολικά και 680 χιλιόμετρα βορρά-νότου. Μέσα σε αυτή την ευρεία έκταση βρίσκεται μια τεράστια γκάμα μακροκλίματος και τύπων εδάφους αμπελώνων που επηρεάζονται από τη μοναδική γεωγραφία της περιοχής που περιλαμβάνει πολλές εσωτερικές οροσειρές και κοιλάδες. Μόνο στην περιοχή Stellenbosch, υπάρχουν περισσότεροι από 50 μοναδικοί τύποι εδάφους. Γενικά, τα εδάφη της Νότιας Αφρικής τείνουν να διατηρούν την υγρασία και να στραγγίζουν καλά, έχοντας ένα σημαντικό ποσοστό αργίλου (συχνά τουλάχιστον 25% της σύνθεσης) με χαμηλά επίπεδα pH περίπου 4. Τα επίπεδα pH των εδαφών προσαρμόζονται συχνά με ασβέστη και θεραπεία ασβεστίου. Άλλοι τύποι εδάφους που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική περιλαμβάνουν γρανίτη και ψαμμίτη στην Κωνσταντία, σχιστόλιθο στο Έλγιν και επιφανειακό σχιστόλιθο στον κόλπο Walker. Κοντά στις κοιλάδες των ποταμών, τα εδάφη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ασβέστη με υψηλή αναλογία άμμου και σχιστόλιθου.

Οι αμπελώνες μπορούν να βρίσκονται από 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έως πάνω από 600 μέτρα στα βουνά. Μια τεράστια διαφορά ύψους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μεταξύ των αμπελώνων του χαμηλότερου υψομέτρου και του υψηλότερου μπορεί συχνά να βρεθεί σε ένα μόνο αγρόκτημα.

Ένα μοναδικό Terroir

Οι περισσότερες από τις αμπελουργικές περιοχές του Ακρωτηρίου επηρεάζονται από τους δύο ωκεανούς που συναντώνται σε αυτό το νοτιότερο άκρο της Αφρικής: τον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό. Συνδυάζοντας τις ευεργετικές θαλάσσιες επιρροές με την δροσερή θαλάσσια αύρα, το μέτριο μεσογειακό κλίμα, την χαρακτηριστική και ποικίλη τοπογραφία και τα διαφορετικά εδάφη έχουνε τις ιδανικές συνθήκες για να δημιουργήσουν κρασιά μοναδικού χαρακτήρα και πολυπλοκότητας.

Με οινοποιητική παράδοση και ιστορία που χρονολογείται πάνω από 350 χρόνια συνδυάζουν την κομψότητα του Παλαιού Κόσμου με τα προσιτά στυλ του Νέου που βασίζονται σε φρούτα, δημιουργώντας κρασιά που εκφράζουν εύγλωττα το μοναδικό terroir του Ακρωτηρίου. Δεν είναι περίεργο που αυτός ο εξαιρετικός πλούτος φυσικών αγαθών και παράδοσης θα πρέπει να εμφυσήσει στα κρασιά της Νότιας Αφρικής μια πραγματική αίσθηση του τόπου.

Συνεχής Έρευνα

Η Νότια Αφρική έχει γίνει ηγέτης του Νέου Κόσμου στην έρευνα των terroir, η βάση ενός πολυεπιστημονικού προγράμματος που διεξάγεται επί του παρόντος στο Ινστιτούτο Αμπελουργίας και Οινολογίας ARC Infruitec-Nietvoorbij στο Stellenbosch και στο Πανεπιστήμιο του Stellenbosch. Ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια να προσδιορίζει τι είναι το terroir και τις επιπτώσεις του στην ποιότητα και το στυλ του σταφυλιού, έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ των ποικιλιών και της τοποθεσίας στις αμπελώνες του Ακρωτηρίου, καθώς και στις τρέχουσες αμπελουργικές πρακτικές, όπως η διαχείριση θόλου και καφασωτό και ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες νέων αμπελουργικών περιοχών.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, το ίδιο ισχύει και για τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το ποιοι αλληλένδετοι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι οι πιο σημαντικοί για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των κρασιών. Αυτό δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή άσκηση, αλλά μια αφοσιωμένη προσπάθεια για την παραγωγή καλύτερων κρασιών, μέρος μιας εστιασμένης μετάβασης από την αμπελοκαλλιέργεια στην δημιουργία κρασιών στο αμπέλι.

Οινικές Περιοχές

Υπάρχουν περίπου 60 ονομασίες στο σύστημα Wine of Origin (WO), το οποίο εφαρμόστηκε το 1973 με μια ιεραρχία καθορισμένων περιοχών παραγωγής. Τα κρασιά WO πρέπει να περιέχουν μόνο σταφύλια από τη συγκεκριμένη περιοχή προέλευσης. Τα κρασιά «Single Vineyard» πρέπει να προέρχονται από καθορισμένη έκταση μικρότερη των 6 εκταρίων. Ένα «Estate Wine» μπορεί να προέρχεται από γειτονικές φάρμες εάν καλλιεργούνται μαζί και παράγεται κρασί επί τόπου.

Από το 2003, η Νότια Αφρική ήταν 17η όσον αφορά την έκταση με αμπέλια, με τη χώρα να κατέχει το 1,5% των παγκόσμιων αμπελώνων με 270.000 στρέμματα. Η ετήσια παραγωγή μεταξύ των περιοχών κρασιού της Νότιας Αφρικής είναι συνήθως περίπου 10 εκατομμύρια hLπου τοποθετεί τακτικά τη χώρα μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών παραγωγής κρασιού στον κόσμο. Η πλειονότητα της παραγωγής κρασιού στη Νότια Αφρική πραγματοποιείται στο Ακρωτήριο, ιδιαίτερα στη νοτιοδυτική γωνία κοντά στην παράκτια περιοχή. 

Η ιστορική καρδιά του κρασιού της Νότιας Αφρικής ήταν η περιοχή κοντά στη χερσόνησο του Κέιπ και το σύγχρονο Κέιπ Τάουν. Αυτή η περιοχή εξακολουθεί να είναι εξέχουσα θέση στη βιομηχανία, καθώς φιλοξενεί τις μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Constantia, του Stellenbosch και του Paarl. Σήμερα, το κρασί καλλιεργείται σε όλο το Δυτικό Ακρωτήριο και σε μέρη των περιοχών του Βόρειου Ακρωτηρίου, του KwaZulu-Natal και του Ανατολικού Ακρωτηρίου. Οι παραποτάμιες περιοχές κατά μήκος της κοιλάδας Breede, των ποταμών Olifants και Orange είναι από τις πιο ζεστές περιοχές και συχνά αποτελούν τόπο παραγωγής και απόσταξης χύμα κρασιού. Οι ψυχρότερες κλιματικές περιοχές ανατολικά του Κέιπ Τάουν κατά μήκος της ακτής του Ινδικού Ωκεανού, όπως το Walker Bay και το Elgin, έχουν δει τεράστια επέκταση και ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια καθώς οι παραγωγοί πειραματίζονται με κρύες ποικιλίες κλίματος και στυλ κρασιού.

- Stellenbosch

Η περιοχή Stellenbosch είναι η δεύτερη παλαιότερη περιοχή κρασιού στη Νότια Αφρική, μετά την Κωνσταντία, και είναι υπεύθυνη για περίπου το 14% της ετήσιας παραγωγής κρασιού της χώρας. Το Stellenbosch φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1679 και βρίσκεται 45 χιλιόμετρα  ανατολικά του Κέιπ Τάουν. Η περιοχή περιβάλλεται από τα βουνά Helderberg, Simonsberg και Stellenbosch και δέχεται κάποιες κλιματικές επιρροές από τον κοντινό False Bay. Ο κόλπος μετριάζει το κλίμα και διατηρεί τις μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής καλλιεργητικής περιόδου σε περίπου 20°C , λίγο πιο ζεστό από το Μπορντό. Οι τύποι εδάφους αμπελώνα κυμαίνονται από αποσυντεθειμένο γρανίτη στην πλαγιά του λόφου κοντά στα βουνά έως αμμώδεις, προσχωσιγενείς αργιλώδεις κοιλάδες κοντά στα ποτάμια.

-Paarl

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, το Paarl ήταν για όλους τους πρακτικούς σκοπούς η καρδιά της βιομηχανίας κρασιού της Νότιας Αφρικής. Ήταν το σπίτι του KWV καθώς και της ετήσιας δημοπρασίας κρασιού Nederburg όπου μπορούσε να εδραιωθεί η φήμη ενός vintage ή ενός κτήματος. Σταδιακά, η εστίαση μετατοπίστηκε προς τα νότια στο Stellenbosch, όπου το Πανεπιστήμιο Stellenbosch απέκτησε έναν πιο εξέχοντα ρόλο στη βιομηχανία κρασιού της Νότιας Αφρικής με τα προγράμματα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης. Η μεταφορά ισχύος από την KWV σε μια ιδιωτική επιχείρηση μετατόπισε περαιτέρω την εστίαση από την Paarl. 

Ωστόσο, τα κρασιά από το terroir της κοιλάδας Franschhoek και του Wellington, έχουν αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

-Κοιλάδα Franschhoek

Η κοιλάδα Franschhoek ιδρύθηκε από Ουγενότες αποίκους που έφεραν μαζί τους από την πατρίδα τους τη Γαλλία τις παραδόσεις και την οινοποιητική τους τεχνογνωσία. Η κοιλάδα περιλαμβάνει ορισμένες τοποθεσίες αμπελώνων σε υψηλότερο υψόμετρο που μπορούν να παράγουν λευκά κρασιά με πλήρη γεύση με αξιοσημείωτα επίπεδα οξύτητας. Το Franschhoek θα είναι σύντομα η πρώτη οινοπαραγωγική περιοχή της Νότιας Αφρικής που θα σχηματίσει ένα σύστημα ταξινόμησης (Appellation Grand Prestige) για τα κρασιά της, με τα Semillon, Chardonnay και Cabernet Sauvignon να αναγνωρίζονται ως τα πιο δοκιμασμένα και αξιόπιστα σταφύλια της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ποικιλίες

Οι κυριότερες ποικιλίες σταφυλιού που καλιεργούνται είναι το λευκό Chenin Blanc (18,2% των αμπελώνων), το Cabernet Sauvignon (11,3%), το Colombard (12%), το Shiraz (10,5%), το Sauvignon Blanc (9,4%), το Chardonnay (8%), το Pinotage (7,5%) και το Merlot (6%). 

Μία αναφορά αξίζει να γίνει και στο Pinotage μια διασταύρωση Pinot noir και Cinsaut, έχει δει τις φυτεύσεις του να ανεβαίνουν και να πέφτουν λόγω της τρέχουσας μόδας της νοτιοαφρικανικής οινοποιίας.