WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Τανίνες
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Βαθύ ερυθρό οπτικά. Στην μύτη πολύπλοκο με έντονες νότες δαμάσκηνου, σοκολάτας και καφέ. Στο στόμα πλούσιο και βελούδινο με στρογγυλές τανίνες, με σύνθετη και μακρά επίγευση που θυμίζει κερήθρα.
- Παραγωγός
- Chateau Nico Lazaridi
- Χρώμα
- Ερυθρός
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ελλάδα
- Κατηγορία Ποιότητας
- ΠΓΕ
- Περιοχή Προέλευσης
- Δράμα
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- Επιδέχεται Μακρά Παλαίωση
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Πώμα
- Φελλός
- Γλυκύτητα
- Γλυκός
- Ποικιλίες
- Merlot
- Χρονιά
- 2016
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Αφρώδη & Γλυκά 6-8 °C
- Ωρίμανση σε βαρέλια
- Ναί
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- Aπεριτίφ, μπλε τυριά, γλυκά με δυνατές γεύσεις σοκολάτας και φουντουκιού
- Επιπλέον Πληροφορίες
- Τα σταφύλια αποξηραίνονται με λιάσιμο. Ακολουθεί η κλασική μέθοδος ερυθρής οινοποίησης και παλάιωση σε καινούργια δρύινα βαρέλια
Chateau Nico Lazaridi
Αγάπη για την ιστορία και την Τέχνη, πάθος για το κρασί.
Τα ισχυρά κίνητρα που ώθησαν τον Νίκο Λαζαρίδη να δημιουργήσει μια από τις κορυφαίες οινοποιίες της Ελλάδας.
Η αρχή έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο Νίκος Λαζαρίδης αποφάσισε να μετατρέψει τη μεγάλη αγάπη του για τον κόσμο του κρασιού σε επαγγελματική ενασχόληση.
Επικεντρώθηκε στο νομό Δράμας, τον τόπο καταγωγής του, μεταφέροντας τις εμπειρίες του από την Τοσκάνη, όπου είχε ζήσει αρκετό καιρό. Άρχισε να εγκαθιστά αμπελώνες σε διαφορετικές τοποθεσίες. Πειραματίστηκε, δοκίμασε και κατέληξε.
Πάντα με πρωτοποριακό πνεύμα, το 1987 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πρώτης αμπελουργικής και οινοποιητικής εταιρείας του νομού Δράμας. Η οικογένεια του Νίκου Λαζαρίδη παραμένει ο μοναδικός μέτοχος αυτής της πρώτης οινοποιίας που ιδρύθηκε στην Δράμα.
Από τα διαφορετικά terroir της Δράμας, για να εγκαταστήσει τους νέους αμπελώνες του, επέλεξε την περιοχή της Αγοράς, για την ιδανική τοποθεσία, τη μοναδική μορφολογία και την αξιόλογη αμπελοοινική παράδοση. Σε στρατηγικό σημείο, με θέα όλη την πεδιάδα και τον επιβλητικό όγκο του όρους Παγγαίο, το 1997 ανέγειρε το Οινοποιείο Chateau Lazaridi.
H Οινοποιία του Νίκου Λαζαρίδη έδωσε άλλη διάσταση στον κόσμο του κρασιού, δείχνοντας τον δρόμο του συγκερασμού των αισθήσεων σε μια ολότητα απόλαυσης. Μέσα στο οινοποιείο, δημιουργήθηκε η περίφημη πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», η οποία φιλοξενεί τα έργα όλων των σημαντικών καλλιτεχνών, που φιλοτέχνησαν τις ετικέτες των κρασιών του Κτήματος. Αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι υποδοχής επισκεπτών του Chateau Lazaridi γέμισαν με έργα τέχνης: πίνακες και γλυπτά, σε έναν αέναο διάλογο ανάμεσα στον οίνο, το πινέλο και τη σμίλη.
Οι επιλογές αυτές δεν άργησαν να οδηγήσουν στην κορυφή. Πολύ σύντομα τα κρασιά της Nico Lazaridi κατόρθωσαν να κερδίσουν το οινόφιλο κοινό εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο Νίκος Λαζαρίδης χάραξε τη διαδρομή προς την αναζήτηση της τελειότητας, δίνοντας τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές, που συνεχίζουν επάξια, την παρακαταθήκη του.
Merlot
Είναι μια από τις πλέον φημισμένες και ταξιδεμένες ποικιλίες του κόσμου, το merlot δίνει πλήθος μονοποικιλιακών ερυθρών ξηρών κρασιών, αλλά συμμετέχοντας και σε χαρμάνια πολλών οίνων. Εκεί, το merlot αναλαμβάνει να μαλακώσει το σκληροτράχηλο χαρακτήρα ποικιλιών όπως το καμπερνέ σοβινιόν ή το ξινόμαυρο.
Φυτεμένο σχεδόν σε κάθε γωνιά τηου πλανήτη το merlot δεν κρύβει την προτίμηση του για τα βαριά, πηλώδη εδάφη και την υγρασία που αυτά συγκρατούν. Το merlot αποκτά πιο στιβαρό χαρακτήρα όταν οι οινοποιοί επιλέγουν πιο «vin de garde» τρόπους οινοποίησης, εφαρμόζοντας πιο μακρές εκχυλίσεις και ωρίμαση σε νέα βαρέλια, λεπτόκοκκου ξύλου. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, η ποικιλία δεν χάνει το σύγχρονο, κοσμοπολίτικο προφίλ της.
Το merlot εκφράζεται με αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, μαζί με γλυκές βαλσαμικές νότες, καθώς και μαλακή, ευκολόπιοτη γεύση. Πληθωρικό, άμεσο και εξωστρεφές, το merlot κερδίζει με την πρώτη γουλιά μία θέση στην καρδιά κάθε νέου οινόφιλου.