WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Στην όψη χρυσοκίτρινο. Στην μύτη έντονα αρωματικό, όπου τα καβουρδισμένα αρώματα της δρυός έρχονται σε αντιδιάσταση με τα ποικιλιακά εκείνα που θυμίζουν εσπεριδοειδή και πεπόνι. Στο στόμα γεμάτο, με ισορροπημένη οξύτητα και μεγάλη διάρκεια.
- Παραγωγός
- Κτήμα Τσέλεπου
- Χρώμα
- Λευκός
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ελλάδα
- Κατηγορία Ποιότητας
- ΠΓΕ
- Περιοχή Προέλευσης
- Πελοπόννησος
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- 3-5 Χρόνια
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Πώμα
- Φελλός
- Γλυκύτητα
- Ξηρός
- Ποικιλίες
- Chardonnay
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Λευκά 7-11°C
- Ωρίμανση σε βαρέλια
- Ναί
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- Κοτόπουλο σχάρας
Κτήμα Τσέλεπου
Μετά από μια δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα ο Γιάννης Τσέλεπος επέλεξε το 1989 για εγκατάσταση του Κτήματος τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Λόφοι που χαρακτηρίζονται από εδάφη φτωχά και αργυλοπετρώδη, με ιδανική αποστράγγιση, είναι ικανά να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας πραγματικούς πρεσβευτές του Αρκαδικού αμπελώνα. Αξιοποιώντας το οικοσύστημα της Αρκαδικής γης εγκαταστήσαμε τους αμπελώνες μας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «μοσχοφίλερο» αποτελούν από το 1971 τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του οινοπεδίου της Μαντινείας, διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Έτσι το φιλέρι που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο μεταβάλλεται σε Μοσχοφίλερο στη Μαντινεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης, υποβοηθούμενο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την όψιμη ωρίμανση. Κρασιά με τριανταφυλλένια παρουσία, θυμίζουν συνδυασμό των αρωμάτων των ποικιλιών Gewurztraminer και Μοσχάτου. Το κρασί που παράγεται είναι ένα κρασί «blanc de gris », λευκό από γκρίζα σταφύλια. Κρασί γνήσιος απόγονος του αμπελώνα της αρχαίας Αρκαδίας, που κατά τον ιστορικό και περιηγητή Θεόφραστο, αποκαλείται ο «κάπνειος οίνος της Αρκαδίας».
Chardonnay
Η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών από αυτήν την ποικιλία ανήκει στην κατηγορία των ήσυχων και ιδιαίτερα των ήσυχων μονοποικιλιακών οίνων. Πολλές φορές όμως, το chardonnay βρίσκει τη θέση του σε χαρμάνια, όπου συνεισφέρει σε όγκο και λιπαρότητα. Βέβαια, οι ικανότητές του δεν σταματούν εκεί, αφού με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του έχουν αναθέσει πολλοί από τους οινοπαραγωγούς, έχει αναδειχθεί σε βασικό εκφραστή κύρους και δύναμης του ελληνικού αμπελώνα.
Παρόλο που το σαρντονέ βρίσκεται φυτεμένο σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, η βόρεια και η κεντρική Ελλάδα, καθώς και η Πελοπόννησος είναι οι τόποι που η ποικιλία γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Διαθέτοντας αρωματικό χαρακτήρα λευκόσαρκων φρούτων, στα πιο κρύα κλίματα και εξωτικών στα πιο ζεστά, τα κρασιά από σαρντονέπαρουσιάζονται πάντα πλούσια και ογκώδη γευστικά. Τα τελευταία αυτά στοιχεία τονίζονται μάλιστα από την επιλογή πολλών ελλήνων οινοπαραγωγών να χρησιμοποιούν βαρέλι κατά την οινοποίηση, αλλά και να εφαρμόζουν τεχνικές παραμονής και ανάδευσης με τις οινολάσπες (Sur lie & bâtonnage). Τα πυκνά, εντυπωσιακά κρασιά μικρής παραγωγής που προκύπτουν είναι ανάμεσα στα πλέον διακεκριμένα της χώρας και χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής από καταξιωμένους ειδήμονες του κρασιού.