Βιδιανό

Βιδιανό

Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία, που προέρχεται από την Κρήτη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων, που μερικές φορές ωριμάζουν σε βαρέλι. Λίγοι είναι οι υφιστάμενοι αμπελώνες με βιδιανό, αλλά οι παραγωγοί συμφωνούν για τις εξαιρετικές δυνατότητες της ποικιλίας, πράγμα που σημαίνει πως η ιστορία της γράφεται από εδώ και πέρα.

Το βιδιανό είναι μια ποικιλία που εντοπίζεται κυρίως γύρω από την περιοχή του Ρεθύμνου Κρήτης και καλύπτει μικρές εκτάσεις, ενώ υπάρχει ένας εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός αμπελώνων πιο ανατολικά, κοντά στο Ηράκλειο. Δίνει κρασιά κιτρινοπράσινου χρώματος, με έντονα, ξεχωριστά και πολυσύνθετα αρώματα, που ανάμεσα σε άλλα θυμίζουν αυτά του ώριμου ροδάκινου και του βερίκοκου, με νύξεις αρωματικών βοτάνων και ορυκτότητας. Στο στόμα είναι γεμάτα και έχουν υψηλή αλκοόλη, την οποία εξισορροπεί ικανοποιητικά η μετρίως υψηλή οξύτητα. Το στυλ του βιδιανού μπορεί να είναι πλούσιο, ενώ δεν είναι ποτέ καμένο ή άτονο. Οι περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να αναδείξουν το δυναμικό του σταφυλιού φυτεύοντας σε πιο δροσερούς αμπελώνες μεγάλου υψόμετρου ή αναμειγνύοντάς το με άλλες ποικιλίες, όπως η βηλάνα.

Καταναλωτές και γευσιγνώστες μπορεί να χρειαστεί να δώσουν μάχη για να αποκτήσουν μερικές φιάλες βιδιανό, από τις ελάχιστες που φτάνουν στην αγορά. Έτσι, το να δοκιμάσει κάποιος βιδιανό αποτελεί πρόκληση από μόνο του. Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας ξεδιπλώνουν θαυμάσια την προσωπικότητά τους όταν συνοδεύουν ζυμαρικά με θαλασσινά ή ψάρια ψητά στα κάρβουνα. Παρότι ο χρόνος παλαίωσης του βιδιανού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, διάφοροι οινοκριτικοί πιστεύουν ότι τα κρασιά αυτής της ποικιλίας παλαιώνουν με ασφάλεια για πέντε ή περισσότερα χρόνια. 

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2
  1. Έξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής, για ένα πολύ νόστιμο κρασί απο την τοπική ποικιλία της Κρήτης.
  2. Ένα φινετσάτο, μοναδικό blend από τις δύο τοπικές π&...

  3. -17% Μαύρο Πρόβατο λευκό, Nico Lazaridi Μαύρο Πρόβατο λευκό, Nico Lazaridi

    Το εξαιρετικό πάντρεμα των δύο ποικιλιών, δίν...

  4. Με ιδιάιτερα και ευχάριστα αρώματα στην μύτη, απο την χρήση βαρελιού ακακίας
  5. Ευχάριστο αποτέλεσμα απο μια ποικιλία που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει πως συμπεριφέρεται εκτός Κρήτης.
  6. Μοναδικός χαρακτήρας, που πρέπει να γνωρίσετε
  7. Έχει ευχάριστο χαρακτήρα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων με ισορροπημένο στόμα

Λίστα Πλέγμα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2