Νυκτέρι, Κάναβα Χρυσού, Κτήμα Τσέλεπου

51,71 €

Νυκτέρι, Κάναβα Χρυσού, Κτήμα Τσέλεπου

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

51,71 €
Brands:
Color:

Διαθεσιμότητα:
Κατοπιν παραγγελίας Κατόπιν παραγγελίας εμφανίζονται προϊόντα που δεν είναι άμεσα διαθέσιμα προς παράδοση. Αφού ολοκληρώστε την παραγγελία σας θα σας ενημερώσουμε για την ημερομηνία παράδοσης η οποία εξαρτάται από τον προμηθευτή μας. Η διάρκεια μπορεί να είναι από 2-4 εργάσιμες ημέρες. Στην περίπτωση που το προϊόν είναι σε έλλειψη και δεν είμαστε σε θέση να το αποστείλουμε, θα σας ενημερώσουμε και θα έχετε την επιλογή αντικατάστασης ή επιστροφής των χρημάτων σας.

  • Τηλεφωνικές παραγγελίες
  • 2311 292 051
Vinoteca's tasting note

Κρασί γαστρονομικό ανοικτό σε γευστικές προκλήσεις λόγω της πολυπλοκότητάς του, με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

WINE PROFILE

    • Αρωματικό
    • Πολύπλοκο στη μύτη
    • Σώμα
    • Οξύτητα
    • Επίγευση
    • Δυνατότητα Παλαίωσης

Λεπτομέρειες

Χρυσοκίτρινο οπτικά. Πολύπλοκο στην μύτη, με αρώματα ώριμων καραμελωμένων εσπεριδοειδών, κερήθρας, καβουρντισμένων ξηρών καρπών, βουτύρου και βανίλιας. Στόμα πληθωρικό, ώριμο, με νεύρο, με πολύ καλή συμπύκνωση και επίμονο τελείωμα.

      • Χρώμα
      • Λευκός
      • Φιάλη
      • 750 ml
      • Χώρα Προέλευσης
      • Ελλάδα
      • Κατηγορία Ποιότητας
      • ΠΟΠ
      • Δυνατότητα Παλαίωσης
      • 8-10 Χρόνια
      • Κατάσταση
      • Ήσυχος
      • Πώμα
      • Φελλός
      • Γλυκύτητα
      • Ξηρός
      • Θερμοκρασία σερβιρίσματος
      • Λευκά 7-11°C
      • Ωρίμανση σε βαρέλια
      • Ναί
      • Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
      • Μεγάλα λιπαρά ψάρια, κατσικάκι στη σούβλα, σκληρά τυριά όπως Αρσενικό Νάξου, λαδοτύρι και χλωρό Σαντορίνης, αυγοτάραχο ή αχινό.
      • Επιπλέον Πληροφορίες
      • Ζύμωσε και ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια, σε θερμοκρασία 15-16°C, που τη διαδέχεται η παλαίωση του οίνου με τις λεπτές οινολάσπες, για διάστημα 8 μηνών. Μετά την εμφιάλωση ο οίνος ωριμάζει εντός της φιάλης.
      • Σερβίρεται σε καράφα
      • Ναι
Παραγωγός

Κτήμα Τσέλεπου

Μετά από μια δεκάχρονη μελέτη και παρακολούθηση του αρκαδικού αμπελώνα ο Γιάννης Τσέλεπος επέλεξε το 1989 για εγκατάσταση του Κτήματος τις ανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα. Λόφοι που χαρακτηρίζονται από εδάφη φτωχά και αργυλοπετρώδη, με ιδανική αποστράγγιση, είναι ικανά να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας πραγματικούς πρεσβευτές του Αρκαδικού αμπελώνα. Αξιοποιώντας το οικοσύστημα της Αρκαδικής γης εγκαταστήσαμε τους αμπελώνες μας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «μοσχοφίλερο» αποτελούν από το 1971 τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του οινοπεδίου της Μαντινείας, διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σχέση με την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Έτσι το φιλέρι που καλλιεργείται στην Πελοπόννησο μεταβάλλεται σε Μοσχοφίλερο στη Μαντινεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρώματος και γεύσης, υποβοηθούμενο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την όψιμη ωρίμανση. Κρασιά με τριανταφυλλένια παρουσία, θυμίζουν συνδυασμό των αρωμάτων των ποικιλιών Gewurztraminer και Μοσχάτου. Το κρασί που παράγεται είναι ένα κρασί «blanc de gris », λευκό από γκρίζα σταφύλια. Κρασί γνήσιος απόγονος του αμπελώνα της αρχαίας Αρκαδίας, που κατά τον ιστορικό και περιηγητή Θεόφραστο, αποκαλείται ο «κάπνειος οίνος της Αρκαδίας».

Δείτε όλα τα κρασιά από τον ίδιο παραγωγό
Ποικιλία

Ασύρτικο

Το ασύρτικο είναι μια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες της Μεσογείου. Προέρχεται από τη Σαντορίνη, αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και έγινε, από άποψη ποιότητας, μία από τις πιο σημαντικές γηγενείς ποικιλίες. Δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, μερικά από τα οποία ωριμάζουν σε βαρέλι. Ωστόσο, ορισμένα γλυκά κρασιά παράγονται από λιαστό σταφύλι (λιαστά κρασιά) της ποικιλίας ασύρτικο.
Το ασύρτικο είναι μια από αυτές τις σπάνιες λευκές ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος, διατηρώντας υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε άριστη ισορροπία με τη ζωηρή οξύτητά του. Πρόκειται για μια ποικιλία που εστιάζει στη δομή, στο εκχύλισμα και στο γευστικό όγκο και λιγότερο στον αρωματικό χαρακτήρα. Το ασύρτικο κυριαρχεί στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, όπου οδηγεί σε πολύ πυκνά λευκά κρασιά, με λεπτότητα και ορυκτώδη χαρακτήρα. Ωστόσο, έχει φυτευθεί στις περισσότερες ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, από άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους, έως τη Μακεδονία (ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα), την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές, το ασύρτικο διατηρεί το φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα του, αλλά παρουσιάζει εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων και λιγότερο πυκνή δομή. Τέλος, τα γλυκά ασύρτικα (όπως το Vinsanto ή ο οίνος ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia) είναι πλούσια, πολύπλοκα και έντονα κρασιά.
Το ασύρτικο δίνει κρασια με έντονο στυλ, δομή και πυκνότητα, ενω είναι φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά. Όλα τα ασύρτικα, τόσο τα δεξαμενής, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, παλαιώνουν ασφαλώς για πέντε ή ακόμα και δέκα χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο. Τα γλυκά ασύρτικα είναι αιώνια, αφού, ο χρόνος όχι μόνο δεν τα κουράζει, αλλά τα βελτιώνει.

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια ποικιλία
Περιοχή Προέλευσης

Σαντορίνη

Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη (PDO Santorini) θεσμοθετήθηκε το 1971. Η Σαντορίνη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων στο νότιο Αιγαίο. Πριν από 35 αιώνες η έκρηξη του ηφαιστείου της καθόρισε το σχήμα της και τη γεωμορφολογία της και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Η θηραϊκή γη (κίσσηρις), το αυξημένο ποσοστό άμμου, η σχεδόν πλήρης απουσία νερού και η απουσία οργανικών ουσιών χαρακτηρίζουν τα εδάφη της Σαντορίνης. Το χαμηλό ύψος βροχής, με σχεδόν πλήρη απουσία το καλοκαίρι, τα δυνατά μελτέμια και η θαλάσσια υγρασία χαρακτηρίζουν το κλίμα της.
Σε αυτό το περιβάλλον, όπου λογικά θα περίμενε κανείς ότι η άμπελος δε θα αναπτυσσόταν, όχι μόνο αναπτύχθηκε αλλά έχει δημιουργηθεί ένας πανάρχαιος αμπελώνας, πραγματικό μνημείο της φύσης και των ανθρώπων. Είναι ο αμπελώνας της Σαντορίνης και των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασής του είναι στη Σαντορίνη και κυρίως στο κεντρικό και νότιο - νοτιοδυτικό τμήμα της. Μικρό ποσοστό των αμπελιών είναι στη Θηρασία, η οποία περιλαμβάνεται στη ζώνη.
Αυτό το δύσκολο για τα αμπέλια (και όχι μόνο) περιβάλλον έχει και ένα καλό. Είναι αδύνατο να ζήσει η φυλλοξήρα. Έτσι, ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι αυτόριζος, έχει πολλά φυτά μεγάλης ηλικίας και αναπτύσσεται με καταβολάδες. Στη σύσταση του αμπελώνα της Σαντορίνης κυριαρχούν οι λευκές ποικιλίες με κυριότερη το ασύρτικο (7000στρ περίπου). Το χαρακτηριστικό των αμπελιών της Σαντορίνης είναι η διαμόρφωση των πρέμνων. Ο κορμός είναι πολύ χαμηλός και επιλεγμένες κληματίδες μεγαλώνουν πολύ και πλέκονται σε σχήμα καλαθιού (αμπελιά, κουλούρα). Μέσα στο καλάθι μεγαλώνουν τα σταφύλια και έτσι προστατεύονται από τον ήλιο και τα ισχυρά μελτέμια, που με τη σκόνη που σηκώνουν θα τα τραυμάτιζαν. Ταυτοχρόνως απολαμβάνουν τη λίγη υγρασία που αναδίδει το έδαφος στη διάρκεια της νύχτας. Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του αμπελώνα της Σαντορίνης είναι οι πολύ μικρές αποδόσεις που δύσκολα φτάνουν τα 300 - 350 κιλά ανά στρέμμα. Οι ποικιλίες που συμμετέχουν στους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη για τους ξηρούς οίνους είναι το ασύρτικο τουλάχιστον 75%, το άσπρο αηδάνι, το αθήρι ενω για τους γλυκούς οίνους Vinsanto το ασύρτικο είναι τουλάχιστον 51% και το ασπρο αηδάνι. Το ασύρτικο είναι ταυτισμένο με τη Σαντορίνη και μόνο στα χώματά της δίνει τα ιδιαίτερα και διακριτά κρασιά με την χαρακτηριστική οξύτητα (χαμηλό κάλιο στο έδαφος) και την αίσθηση γης και μέταλλου στη μύτη και στο στόμα. Σημαντικη για τα κρασιά της Σαντορίνης (κυρίως τα γλυκά) είναι η αρωματική ποικιλία αηδάνι, που υπάρχει και σε ερυθρή εκδοχή. Μια ξεχωριστή κατηγορία ξηρών οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη είναι το "Νυκτέρι", που έχει προϋποθέσεις ωρίμανσης σταφυλιού (υπερώριμα), ποσοστού αλκοόλ (τουλάχιστον 13.5% Vol) και υποχρεωτική ωρίμανση σε ξύλινο βαρέλι τουλάχιστον 3 μήνες. Εκμεταλεύονται την επίδραση της θερμοκρασίας και τρυγούν νύχτα και πολύ νωρίς το πρωί και μετέφερουν γρήγορα τα σταφύλια στις υπόγειες "κάναβες" πριν τα χτυπήσει ο ήλιος και ανεβάσουν θερμοκρασία. 
Η ένδειξη Vinsanto χαρακτηρίζει τους γλυκούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη. Προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια που λιάζονται και αφυδατώνονται ώστε τα σάκχαρά τους να είναι τουλάχιστον 370γρ/λίτρο και υποχρεωτική ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον 2 χρόνια, Περαιτέρω παραμονή σε βαρέλια μπορεί να είναι 4ετής ή πολλαπλάσια του 4.
Οι οίνοι Vinsanto μπορούν να είναι "φυσικώς γλυκείς - λιαστοί" αλλά και "οίνοι λικέρ από λιασμένα σταφύλια". Στη δεύτερη περίπτωση, η ζύμωση "κόβεται" με προσθήκη αλκοόλ αμπελοινικής προέλευσης.

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια Περιοχή Προέλευσης

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

Αξιολογείτε: Νυκτέρι, Κάναβα Χρυσού, Κτήμα Τσέλεπου

Πως βαθμολογείτε αυτό το προϊόν; *

  1 αστέρι 2 αστέρια 3 αστέρια 4 αστέρια 5 αστέρια
Ποιότητα
Τιμή
Σχέση ποιότητας- τιμής
Κρασί γαστρονομικό ανοικτό σε γευστικές προκλήσεις λόγω της πολυπλοκότητάς του, με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

" />