Θαλασσίτης Βαρέλι 2017, Γαία Οινοποιητική (Cellar Aged Wine)

44,64 €

Θαλασσίτης Βαρέλι 2017, Γαία Οινοποιητική (Cellar Aged Wine)

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

44,64 €
Brands:
Color:

Διαθεσιμότητα:
Cellar wine Κρασί που έχει παλαιώσει υπο ιδανικές συνθήκες στο κελάρι μας και είναι διαθέσιμο σε περιορισμένη ποσότητα.

  • Τηλεφωνικές παραγγελίες
  • 2311 292 051
Vinoteca's tasting note

Ένα πληθωρικό, εξαιρετικό κρασί φαγητού, με δυνατότητες παλαίωσης.

WINE PROFILE

    • Αρωματικό
    • Πολύπλοκο στη μύτη
    • Σώμα
    • Οξύτητα
    • Επίγευση
    • Δυνατότητα Παλαίωσης

Λεπτομέρειες

Χρυσοκίτρινο οπτικά, ενώ στην μύτη ξεχωρίζουν αρώματα ξύλου, βανίλιας, εσπεριδοειδών, λιβανιού και λουλουδιών ακακίας, ενώ το στόμα του είναι στρογγυλό, σχεδόν λιπαρό, με επίμονη διάρκεια.

      • Χρώμα
      • Λευκός
      • Φιάλη
      • 750 ml
      • Χώρα Προέλευσης
      • Ελλάδα
      • Κατηγορία Ποιότητας
      • ΠΟΠ
      • Δυνατότητα Παλαίωσης
      • 5-8 Χρόνια
      • Κατάσταση
      • Ήσυχος
      • Πώμα
      • Φελλός
      • Γλυκύτητα
      • Ξηρός
      • Χρονιά
      • 2017
      • Θερμοκρασία σερβιρίσματος
      • Λευκά 7-11°C
      • Ωρίμανση σε βαρέλια
      • Ναί
      • Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
      • Τσιπούρα στη σχάρα
      • Σερβίρεται σε καράφα
      • Ναι
Παραγωγός

Γαία Οινοποιητική

Η ΓΑΙΑ Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994 από τους Γιάννη Παρασκευόπουλο (Γεωπόνο Α.Π.Θ., Διδάκτορα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II) και Λέων Καράτσαλο (Γεωπόνο Α.Π.Θ.). Διαλέξαμε να εγκαταστήσουμε τα οινοποιεία μας σε δύο από τις πλέον ποιοτικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Πίσω από τις ετικέτες της ΓΑΙΑ βρίσκεται μία απλή και ταυτόχρονα «προκλητική» ιδέα που δεν είναι άλλη από το να διερευνήσουμε σε βάθος τα όρια των ελληνικών ποικιλιών και χρησιμοποιώντας γνώση και τεχνολογία αιχμής να προσφέρουμε στον οινολάτρη, εντός και εκτός συνόρων, το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. 

H πρώτη εμφάνιση της εταιρίας μας έγινε με το «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ», ένα Λευκό Ξηρό Οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Σαντορίνη που γρήγορα κατέλαβε τη θέση του στην αγορά των νέων ποιοτικών ελληνικών κρασιών.

Το 1995 πρωτοεμφανίζεται ο Λευκός «ΝΟΤΙΟΣ», μία ευτυχής σύζευξη Μοσχοφίλερου με Ροδίτη, που αμέσως έγινε αποδεκτός από το οινόφιλο κοινό, λόγω της εξαιρετικής σχέσης ποιότητας-τιμής που τον χαρακτηρίζει.

Το 1996 η ΓΑΙΑ υποδέχεται ως τρίτο μέτοχο τη Χριστίνα Λεγάκη, οικονομολόγο, και μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία. Ταυτόχρονα αποκτά ιδιόκτητο αμπελώνα 70 στρεμμάτων στο Κούτσι της Νεμέας και μέσα σ’ αυτόν δημιουργεί ένα άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο δυναμικότητας 3.000 εκατόλιτρων.

Την ίδια περίοδο τρεις νέοι οίνοι, περιορισμένου αριθμού φιαλών, ο Ερυθρός «ΝΟΤΙΟΣ», η ρετσίνα «ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ Nobilis» και το ροζέ «ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 14-18 h» παράγονται για πρώτη φορά, εκπληρώνοντας σε πρώτη φάση το στόχο της ΓΑΙΑΣ για μια ουσιαστική παρουσία και συμβολή στην ελληνική οινοπαραγωγή.

 Το 1999 εμφανίζονται ο «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ», ένας οίνος Π.Ο.Π. Σαντορίνη, εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού φιαλών και το «ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ», ένας ερυθρός οίνος Π.Ο.Π. Νεμέας, που ήρθε να ανατρέψει τη μέχρι τότε επικρατούσα αντίληψη, σύμφωνα με την οποία το Αγιωργίτικο δεν μπορούσε να δώσει οίνους παλαίωσης. Με το «ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ» προστέθηκε στην ονομασία προέλευσης Νεμέα, μια νέα ποιοτικότερη διάσταση, αυτή των οίνων βαθιάς παλαίωσης. Την ίδια χρονιά, αποφασίζουμε να παράγουμε ένα σπάνιο και παλαιωμένο ξίδι από την ποικιλία Ασύρτικο, το οποίο κάνει την εμφάνισή του 5 χρόνια μετά, το 2004.    

 Την αμέσως επόμενη χρονιά, ανάμεσα στους δύο «ακραίους πόλους» του Αγιωργίτικου, δηλαδή τον Ερυθρό ΝΟΤΙΟ (η νεαρή έκφραση της ποικιλίας) και το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ (κρασί βαθιάς παλαίωσης), τοποθετήσαμε το  «ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ», έναν ενδιάμεσο κρίκο στην αλυσίδα του Αγιωργίτικου, που ήρθε να καλύψει ένα γευστικό κενό. Ίσως, το «ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πρότυπο μίας τυπικής Νεμέας.

 Την ίδια χρονιά, το 2000, μια παλιά Νεμεάτικη συνταγή, ξεχασμένη στα χρόνια, έρχεται πάλι στο προσκήνιο και γεννιέται ο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ». Πρόκειται για ένα γλυκό επιδόρπιο οίνο που παράγεται από Αγιωργίτικο λιασμένο στον ήλιο του φθινοπώρου.  Οι πρώτες φιάλες του γλυκού κρασιού «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ» της εσοδείας του 2000 κάνουν την εμφάνισή τους το 2006, μετά από 5 χρόνια παλαίωσης.

Το 2007, θέλοντας να ολοκληρώσουμε την «περιπέτεια» του Αγιωργίτικου, αποφασίσαμε να το συνδυάσουμε με μία ξενική ποικιλία. Το χαρισματικό Syrah, που καλλιεργούμε στο Κούτσι, συμμετέχει με περίπου 30% σε ένα πληθωρικό και μεστό χαρμάνι. Το κρασί ονομάστηκε «ΓΑΙΑ S» και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην οινοπαραγωγή της Νεμέας.   

Τέλος, το 2008, ένα τελευταίο και λίγο «αιρετικό» κρασί ξεπήδησε από το οινοποιείο μας στη Σαντορίνη. Το «ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ-Wild Ferment» παράγεται από αυστηρά επιλεγμένο Ασύρτικο που ζυμώνει σε μικρές δεξαμενές και βαρέλια μόνο κάτω από την επίδραση των ζυμών του αμπελώνα από τον οποίο προήλθε το σταφύλι. Κάθε νέα εσοδεία αυτού του ιδιαίτερου κρασιού χαρακτηρίζεται από την οικολογία της ζύμωσης που τυχαία κυριαρχεί. 

Σήμερα, οι 9.800 φιάλες του 1994 ξεπερνούν τις 350.0000. Κύρια χαρακτηριστικά μας, ήταν και παραμένουν, η προσήλωσή μας στην υψηλή ποιότητα και η ειλικρίνεια απέναντι σε εκείνους που μας εμπιστεύονται.

 

Δείτε όλα τα κρασιά από τον ίδιο παραγωγό
Ποικιλία

Ασύρτικο

Το ασύρτικο είναι μια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες της Μεσογείου. Προέρχεται από τη Σαντορίνη, αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και έγινε, από άποψη ποιότητας, μία από τις πιο σημαντικές γηγενείς ποικιλίες. Δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, μερικά από τα οποία ωριμάζουν σε βαρέλι. Ωστόσο, ορισμένα γλυκά κρασιά παράγονται από λιαστό σταφύλι (λιαστά κρασιά) της ποικιλίας ασύρτικο.
Το ασύρτικο είναι μια από αυτές τις σπάνιες λευκές ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος, διατηρώντας υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε άριστη ισορροπία με τη ζωηρή οξύτητά του. Πρόκειται για μια ποικιλία που εστιάζει στη δομή, στο εκχύλισμα και στο γευστικό όγκο και λιγότερο στον αρωματικό χαρακτήρα. Το ασύρτικο κυριαρχεί στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, όπου οδηγεί σε πολύ πυκνά λευκά κρασιά, με λεπτότητα και ορυκτώδη χαρακτήρα. Ωστόσο, έχει φυτευθεί στις περισσότερες ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, από άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους, έως τη Μακεδονία (ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα), την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές, το ασύρτικο διατηρεί το φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα του, αλλά παρουσιάζει εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων και λιγότερο πυκνή δομή. Τέλος, τα γλυκά ασύρτικα (όπως το Vinsanto ή ο οίνος ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia) είναι πλούσια, πολύπλοκα και έντονα κρασιά.
Το ασύρτικο δίνει κρασια με έντονο στυλ, δομή και πυκνότητα, ενω είναι φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά. Όλα τα ασύρτικα, τόσο τα δεξαμενής, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, παλαιώνουν ασφαλώς για πέντε ή ακόμα και δέκα χρόνια, μερικές φορές πολύ περισσότερο. Τα γλυκά ασύρτικα είναι αιώνια, αφού, ο χρόνος όχι μόνο δεν τα κουράζει, αλλά τα βελτιώνει.

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια ποικιλία
Περιοχή Προέλευσης

Σαντορίνη

Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη (PDO Santorini) θεσμοθετήθηκε το 1971. Η Σαντορίνη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων στο νότιο Αιγαίο. Πριν από 35 αιώνες η έκρηξη του ηφαιστείου της καθόρισε το σχήμα της και τη γεωμορφολογία της και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Η θηραϊκή γη (κίσσηρις), το αυξημένο ποσοστό άμμου, η σχεδόν πλήρης απουσία νερού και η απουσία οργανικών ουσιών χαρακτηρίζουν τα εδάφη της Σαντορίνης. Το χαμηλό ύψος βροχής, με σχεδόν πλήρη απουσία το καλοκαίρι, τα δυνατά μελτέμια και η θαλάσσια υγρασία χαρακτηρίζουν το κλίμα της.
Σε αυτό το περιβάλλον, όπου λογικά θα περίμενε κανείς ότι η άμπελος δε θα αναπτυσσόταν, όχι μόνο αναπτύχθηκε αλλά έχει δημιουργηθεί ένας πανάρχαιος αμπελώνας, πραγματικό μνημείο της φύσης και των ανθρώπων. Είναι ο αμπελώνας της Σαντορίνης και των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασής του είναι στη Σαντορίνη και κυρίως στο κεντρικό και νότιο - νοτιοδυτικό τμήμα της. Μικρό ποσοστό των αμπελιών είναι στη Θηρασία, η οποία περιλαμβάνεται στη ζώνη.
Αυτό το δύσκολο για τα αμπέλια (και όχι μόνο) περιβάλλον έχει και ένα καλό. Είναι αδύνατο να ζήσει η φυλλοξήρα. Έτσι, ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι αυτόριζος, έχει πολλά φυτά μεγάλης ηλικίας και αναπτύσσεται με καταβολάδες. Στη σύσταση του αμπελώνα της Σαντορίνης κυριαρχούν οι λευκές ποικιλίες με κυριότερη το ασύρτικο (7000στρ περίπου). Το χαρακτηριστικό των αμπελιών της Σαντορίνης είναι η διαμόρφωση των πρέμνων. Ο κορμός είναι πολύ χαμηλός και επιλεγμένες κληματίδες μεγαλώνουν πολύ και πλέκονται σε σχήμα καλαθιού (αμπελιά, κουλούρα). Μέσα στο καλάθι μεγαλώνουν τα σταφύλια και έτσι προστατεύονται από τον ήλιο και τα ισχυρά μελτέμια, που με τη σκόνη που σηκώνουν θα τα τραυμάτιζαν. Ταυτοχρόνως απολαμβάνουν τη λίγη υγρασία που αναδίδει το έδαφος στη διάρκεια της νύχτας. Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του αμπελώνα της Σαντορίνης είναι οι πολύ μικρές αποδόσεις που δύσκολα φτάνουν τα 300 - 350 κιλά ανά στρέμμα. Οι ποικιλίες που συμμετέχουν στους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη για τους ξηρούς οίνους είναι το ασύρτικο τουλάχιστον 75%, το άσπρο αηδάνι, το αθήρι ενω για τους γλυκούς οίνους Vinsanto το ασύρτικο είναι τουλάχιστον 51% και το ασπρο αηδάνι. Το ασύρτικο είναι ταυτισμένο με τη Σαντορίνη και μόνο στα χώματά της δίνει τα ιδιαίτερα και διακριτά κρασιά με την χαρακτηριστική οξύτητα (χαμηλό κάλιο στο έδαφος) και την αίσθηση γης και μέταλλου στη μύτη και στο στόμα. Σημαντικη για τα κρασιά της Σαντορίνης (κυρίως τα γλυκά) είναι η αρωματική ποικιλία αηδάνι, που υπάρχει και σε ερυθρή εκδοχή. Μια ξεχωριστή κατηγορία ξηρών οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη είναι το "Νυκτέρι", που έχει προϋποθέσεις ωρίμανσης σταφυλιού (υπερώριμα), ποσοστού αλκοόλ (τουλάχιστον 13.5% Vol) και υποχρεωτική ωρίμανση σε ξύλινο βαρέλι τουλάχιστον 3 μήνες. Εκμεταλεύονται την επίδραση της θερμοκρασίας και τρυγούν νύχτα και πολύ νωρίς το πρωί και μετέφερουν γρήγορα τα σταφύλια στις υπόγειες "κάναβες" πριν τα χτυπήσει ο ήλιος και ανεβάσουν θερμοκρασία. 
Η ένδειξη Vinsanto χαρακτηρίζει τους γλυκούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη. Προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια που λιάζονται και αφυδατώνονται ώστε τα σάκχαρά τους να είναι τουλάχιστον 370γρ/λίτρο και υποχρεωτική ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον 2 χρόνια, Περαιτέρω παραμονή σε βαρέλια μπορεί να είναι 4ετής ή πολλαπλάσια του 4.
Οι οίνοι Vinsanto μπορούν να είναι "φυσικώς γλυκείς - λιαστοί" αλλά και "οίνοι λικέρ από λιασμένα σταφύλια". Στη δεύτερη περίπτωση, η ζύμωση "κόβεται" με προσθήκη αλκοόλ αμπελοινικής προέλευσης.

Δείτε όλα τα κρασιά από την ίδια Περιοχή Προέλευσης

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση

Αξιολογείτε: Θαλασσίτης Βαρέλι 2017, Γαία Οινοποιητική (Cellar Aged Wine)

Πως βαθμολογείτε αυτό το προϊόν; *

  1 αστέρι 2 αστέρια 3 αστέρια 4 αστέρια 5 αστέρια
Ποιότητα
Τιμή
Σχέση ποιότητας- τιμής
Ένα πληθωρικό, εξαιρετικό κρασί φαγητού, με δυνατότητες παλαίωσης.

" />