WINE PROFILE
- Χαμηλό
- Μέτριο-
- Μέτριο
- Μέτριο+
- Υψηλό
-
- Αρωματικό
-
- Πολύπλοκο στη μύτη
-
- Σώμα
-
- Οξύτητα
-
- Επίγευση
-
- Δυνατότητα Παλαίωσης
Λεπτομέρειες
Χρυσοκίτρινο οπτικά. Πολύπλοκο στην μύτη με αρώματα από ώριμο αχλάδι, τροπικά φρούτα, λεμόνι και νότες ροδάκινου, με χαρακτήρες ορυκτών, μπαχαρικών και ξύσμα λεμονιού. Πλούσιο στο στόμα, λιπαρό, τραγανό με μακρά επίγευση.
- Παραγωγός
- Golan Heights Winery
- Χρώμα
- Λευκός
- Φιάλη
- 750 ml
- Χώρα Προέλευσης
- Ισραήλ
- Δυνατότητα Παλαίωσης
- 5-8 Χρόνια
- Κατάσταση
- Ήσυχος
- Γλυκύτητα
- Ξηρός
- Ποικιλίες
- Chardonnay
- Θερμοκρασία σερβιρίσματος
- Λευκά 7-11°C
- Ωρίμανση σε βαρέλια
- 6-9 μήνες
- Κρασί Συνοδεύει Εξαιρετικά
- ψητό καλκάνι γεμιστό με λεμόνι και σκόρδο, ψάρια στη σχάρα, λευκό κρέας, παλαιωμένα τυριά
- Επιπλέον Πληροφορίες
- Kosher Wine
Golan Heights Winery
Το Golan Heights Winery, είναι ο κορυφαίος παραγωγός κρασιών του Ισραήλ, ιδρύθηκε το 1983 από τέσσερα κιμπούτζ και τέσσερις μοσχαβίμ (συνεταιριστικές κοινότητες).
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Οινοποιείο έχει αφήσει το στίγμα του και επεκτείνει την επιρροή του στον κόσμο του κρασιού του Ισραήλ. Η ίδρυσή του άλλαξε τον τοπικό οινικό χάρτη και διαμόρφωσε την αντίληψη για την ποιότητα του κρασιού στο μυαλό του Ισραηλινού καταναλωτή.
Η συνεχώς εξελισσόμενη και διευρυνόμενη γνώση τα Υψίπεδα του Γκολάν δίνει τη δυνατότητα στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς να δημιουργούν διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιού.
Κάθε κρασί που φτιάχνεται είναι μέρος ενός παζλ. Καθώς η ευελιξία της περιοχής είναι σπάνια στον κόσμο του κρασιού, αυτό το παζλ είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και ενισχύεται η πίστη στις τεράστιες δυνατότητες των Υψωμάτων του Γκολάν ως μια εξαιρετική περιοχή αμπελουργικής περιοχής.
Όπως λέει ο επικεφαλής οινοποιός Victor Schoenfeld: «Το κρασί μεταφέρει την αίσθηση του τόπου. Είναι δυνατό να αισθανθείτε το terroir ενός κρασιού στη γεύση, το άρωμα και το χρώμα του. Το κρασί εκφράζει τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τους ανθρώπους ενός τόπου».
Στο οινοποιείο Golan οι αμπελουργοί και οινοποιοί προσπαθούν να παράγουν ποιοτικά κρασιά που θα εκφράζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υψωμάτων του Γκολάν: τα μοναδικά ηφαιστειακά εδάφη, τις χιονοθύελλες του χειμώνα, τις μεγάλες ζεστές μέρες και τις κρύες νύχτες του καλοκαιριού.
Το Οινοποιείο διατηρεί 630 εκτάρια αμπελώνων με 20 ποικιλίες σταφυλιών σε 28 αμπελώνες χωρισμένους σε περίπου 450 αμπελοτόπια, σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 400 έως σχεδόν 1.200 μέτρα.
Κάθε τεμάχιο αμπελώνα χαρτογραφείται, με συνεχή παρακολούθηση των διαφόρων παραμέτρων του, όπως η αγωγιμότητα του εδάφους, η ανάπτυξη, η κατάσταση του νερού στο αμπέλι και άλλα. Οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.
Chardonnay
Η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών από αυτήν την ποικιλία ανήκει στην κατηγορία των ήσυχων και ιδιαίτερα των ήσυχων μονοποικιλιακών οίνων. Πολλές φορές όμως, το chardonnay βρίσκει τη θέση του σε χαρμάνια, όπου συνεισφέρει σε όγκο και λιπαρότητα. Βέβαια, οι ικανότητές του δεν σταματούν εκεί, αφού με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του έχουν αναθέσει πολλοί από τους οινοπαραγωγούς, έχει αναδειχθεί σε βασικό εκφραστή κύρους και δύναμης του ελληνικού αμπελώνα.
Παρόλο που το σαρντονέ βρίσκεται φυτεμένο σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, η βόρεια και η κεντρική Ελλάδα, καθώς και η Πελοπόννησος είναι οι τόποι που η ποικιλία γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Διαθέτοντας αρωματικό χαρακτήρα λευκόσαρκων φρούτων, στα πιο κρύα κλίματα και εξωτικών στα πιο ζεστά, τα κρασιά από σαρντονέπαρουσιάζονται πάντα πλούσια και ογκώδη γευστικά. Τα τελευταία αυτά στοιχεία τονίζονται μάλιστα από την επιλογή πολλών ελλήνων οινοπαραγωγών να χρησιμοποιούν βαρέλι κατά την οινοποίηση, αλλά και να εφαρμόζουν τεχνικές παραμονής και ανάδευσης με τις οινολάσπες (Sur lie & bâtonnage). Τα πυκνά, εντυπωσιακά κρασιά μικρής παραγωγής που προκύπτουν είναι ανάμεσα στα πλέον διακεκριμένα της χώρας και χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής από καταξιωμένους ειδήμονες του κρασιού.