Ετοιμασία Γαλοπούλας:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.

Την στραγγίζουμε και μετά στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και  την αφήνουμε ξεσκέπαστη στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της. Αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.  Την βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω ταψάκι με νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να κάνει καλή κρούστα.

Τα υλίκα για την γέμιση είναι το 300-350 gr κίμας, ρύζι,  κάστανα, καρύδια ή κουκουνάρι, δαμάσκηνα, κρεμμύδι και τέλος τα φρέσκα αρωματικά όπως, θυμάρι, εστραγκόν, φασκόμηλο, δενδρολίβανο. Από μπαχαρικά: πιπέρι, μπαχάρι, γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο.

Ετοιμασία τη γέμιση:

Σοτάρουμε ελαφρά τον κίμα με τα λαχανικά και το ρύζι. Προσθέτουμε τα κάστανα με τα κουκουνάρια και τα δαμάσκηνα. Ύστερα βάζουμε τα φρέσκα αρωμάτικα και τα μπαχάρια.

Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τα υγραίνουμε με ένα από τα παρακάτω: ζωμό, κρασί. Καλό είναι από τα εντόσθια να μη μαγειρεύουμε το συκώτι  γιατί πικρίζει η σάλτσα.

Χρόνοι ψησίματος για την γέμιση: 

15 λέπτα (Μόλις φύγουν τα ύγρα όλα από την γέμιση το αφαιρούμε από το μάτι)

Συμβουλές γιά σωστό ψήσιμο:

  • Βάζουμε περισσότερη γέμιση από την πλευρά του λαιμού – αφού χαλαρώσουμε τη πέτσα και  προσέχουμε να μην  παραγεμίσουμε τη κοιλιά.
  • Για περισσότερη γεύση και άρωμα, αντί της γέμισης μπορούμε να βάλουμε στην κοιλιά μία ποικιλία από λαχανικά και εσπεριδοειδή. Στη κοιλιά της γαλοπούλας λοιπόν μπορούμε να βάλουμε λεμόνι ή πορτοκάλι κομμένο στη μέση, 1 καθαρισμένο ξερό κρεμμύδι και 1 καρότο κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, λίγα κοτσανάκια μαϊντανού ή σέλινο, φρέσκα ή ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας.
  • Για να μη στεγνώσει το κρέας του στήθους καθώς ψήνεται, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο αφαιρούμε τα τελευταία 30 λεπτά για να ροδοκοκκινίσει. Προσέχουμε μόνο να μην είναι πολύ σφιχτά σκεπασμένη για να μπορούν να εξατμίζονται οι υδρατμοί.
  • Γεμίζουμε μόνο τα 3/4 της κοιλότητας γιά να μη ξεχειλίσει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
  • Δεν πρέπει να γυρίζουμε τη γαλοπούλα στο ταψί πολλές φορές. Είναι καλύτερα να τη γυρίσουμε με το ταψί 1-2 φορές κατά την διάρκεια του ψησίματος.
  • Περιχύνουμε την γαλοπούλα με τα ίδια της τα ζουμιά περίπου κάθε 20 λεπτά, αφήνοντας την τελευταία μισή ώρα να ψηθεί μόνη της, γιά να γίνει τραγανή εξωτερικά
  • Αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστεί πριν να την κόψουμε. Στον τεμαχισμό αφαιρούμε πρώτα τις φτερούγες, μετά τα μπούτια και, τέλος, με το μαχαίρι ξεχωρίζουμε το στήθος από το κόκαλο και το κόβουμε φέτες

Συνοδευτικά: 
Καραμελωμένα κρεμμύδια 
Πουρές από πατάτες (με ή χωρίς κολοκύθα) 
Σελινόριζα